România participă pentru a şaptea oară la PHotoEspaña

Institutul Cultural Român de la Madrid susţine participarea artiştilor Alexandra Croitoru şi Matei Bejenaru la a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fotografie şi Arte Vizuale PHotoEspaña, cel mai amplu festival de fotografie şi arte vizuale din Spania, în cadrul secţiunii Descubrimientos / Descoperiri.

Festivalul PHotoEspaña organizează, pe lângă expoziţiile din muzee, galerii, centre de artă şi alte spaţii expoziţionale, trei secţiuni orientate către profesioniştii din domeniu: Campus PHE, Intâlnirile PHE şi Descoperiri PHE. La această din urmă secţiune, la care participă Matei Bejenaru şi Alexandra Croitoru, se urmăreşte punerea în contact a fotografilor emergenţi cu comisari de expoziţii, curatori, galerişti şi editori internaţionali. Cei doi artişti vor analiza portofolii, vor discuta pe baza acestora cu artiştii care au aplicat în cadrul secţiunii Descoperiri PHE şi vor selecta, alături de specialişti din domeniu din Europa şi America Latină, cel mai bun portofoliu de artist din secţiune. Întâlnirile au loc în două sesiuni, în perioadele 1-3 iunie, respectiv 4-7 iunie, la şcoala de fotografie PIC.A din Alcobendas, iar câştigătorului i se va organiza o expoziţie personală în cadrul ediţiei PhotoEspaña de anul viitor.

Matei Bejenaru, artist vizual, trăieşte şi lucrează la Iaşi. A absolvit Institutul Politehnic şi Universitatea de Arte „George Enescu“, ambele din Iaşi, iar din 1999 predă fotografie şi artă video la Universitatea de Arte „George Enescu“ Iaşi. Este fondator şi director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic (1997 – 2008) şi membru fondator al Asociaţiei Vector din Iaşi. Între 2003 şi 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iaşi, poziţie din care a manageriat proiectul de cultură socială cARTier.

Alexandra Croitoru este artist vizual, absolventă a Universităţii de Arte din Bucureşti, secţia Grafică, iar din 1999 predă în cadrul Departamentului Foto-Video şi Procesare Computerizată a Imaginii la aceeaşi universitate. Cercetează mitul lui Brâncuşi în România în cadrul programului doctoral al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, iar din 2011 este co-curator şi co-fondator al Salonului de Proiecte din Bucureşti. În 2012 a fost co-organizator al proiectului UN-EDUCATED, dedicat viitorului educaţiei artistice.

Photo España – cel mai amplu festival de fotografie din Spania

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Fotografie şi Arte Vizuale PHotoEspaña se desfăşoară atât în diverse spaţii din Madrid, cât şi în alte localităţi din Spania (Alcalá de Henares, Alcobendas, Cuenca, Lanzarote, Móstoles, Zaragoza), Europa (Lisabona, Cascais, Londra, Paris) şi America (Bogotá, Panama, São Paulo). La tema de anul acesta – fotografia din America Latină – sunt invitaţi să contribuie nu numai artiştii şi profesioniştii din domeniu, ci şi publicul larg prin intermediul unor concursuri de fotografie. De la lansare, PHotoEspaña s-a dezvoltat în cel mai amplu festival de gen din Spania, cu peste 1000 de expoziţii organizate de-a lungul timpului şi cu un public anual de aproximativ 700 000 de vizitatori. Acest fapt l-a transformat într-un eveniment inconturnabil pe scena internaţională a artelor vizuale.

Participare românească de tradiţie cu susţinerea ICR Madrid

ICR Madrid susţine prezenţa românească la PHotoEspaña încă din 2008, ceea ce a permis artiştilor români selectaţi să interacţioneze cu cei mai importanţi artişti şi profesionişti din domeniu, dar şi să fie remarcaţi de presa de specialitate. Participările din 2011 şi 2012 s-au bucurat de critici pozitive în jurnalele spaniole naţionale El Mundo şi El País, dar şi în Caderno2, una dintre cele mai importante publicaţii de specialitate braziliene. La ediţia precedentă, Simona Rota a obţinut premiul PHotoEspaña pentru cea mai bună carte de fotografie a anului 2014.

De-a lungul timpului, au participat, cu expoziţii individuale sau de grup, artiştii români Călin Dan, Ion Dumitriu, Nicu Ilfoveanu, Bogdan Gîrbovan, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Iosif Kiraly, Dragoş Lumpan, Vlad Nancă, Mircea Nicolae, Andrei Pandele, Alexandru Paul, Simona Rota, Mona Vătămanu & Florin Tudor.

Institutul Cultural Român de la Madrid vizează, prin participarea la acest eveniment, dar şi la Târgul de Artă Contemporană ARCOmadrid, să ofere artiştilor români o vizibilitate internaţională care să contribuie atât la dezvoltarea carierei lor, cât şi la interesul pieţei internaţionale pentru fotografia şi artele vizuale româneşti.

Detalii suplimentare puteţi obţine la:

Institutul Cultural Român de la Madrid

icrmadrid@icr.ro

Telefon: +34 917 589 566

http://www.icr.ro/madrid