NATO doreşte strângerea relaţiilor de parteneriat cu Republica Moldova

NATO îşi doreşte consolidarea parteneriatului cu Republica Moldova, inclusiv să contribuie la înnoirea strategiei de securitate a ţării, precum şi la cea a echipamentului militar al Armatei naţionale moldovene. Totodată Alianţa va acorda toată susţinerea pentru rezolvarea paşnică a diferendului transnistrean şi va sprijini integrarea teritorială a Republicii Moldova – a declarat, la Chişinău, preşedintele Comitetului pentru parteneriate şi securitate prin cooperare al NATO, James Aphaturai, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova. Relatează colegul nostru Victor Pogor de la Radio Chişinău:

Reporter: Parteneriatul dintre Republica Moldova şi NATO trebuie consolidat prin implementarea mai multor iniţiative în domeniul securităţii, consideră preşedintele Comitetului pentru parteneriate şi securitate prin cooperare al NATO, James Aphaturai, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova. În acelaşi timp el a declarat că Alianţa respectă neutralitatea şi independenţa Republicii Moldova şi îi va acorda toată susţinerea pentru rezolvarea paşnică a diferendului transnistrean şi va sprijini integritatea teritorială a Republicii Moldova în limitele graniţelor recunoscute la nivel internaţional.

James Aphaturai: Avem tot respectul pentru statutul de neutralitate al Republicii Moldova consfinţit în Constituţie. Nu încercăm să aducem Modova în NATO. Vrem doar să o ajutăm să stea bine pe picioarele ei, să fie o ţară independentă cu integritate teritorială şi să facă faţă provocărilor care îi stau în faţă.

Reporter: James Aphaturai a mai afirmat că cooperarea între Republica Moldova şi NATO este binevenită şi din considerentul că astăzi situaţia geopolitică din regiune s-a schimbat în rău, iar Rusia impune presiuni militare în mai multe state.

James Aphaturai: Am consolidat susţinerea acordată Georgiei şi Ucrainei şi sperăm să facem aceasta şi pentru Moldova în cadrul avansării parteneriatului pe care-l avem încă din 1994. Nu avem în vedere sfere de influenţă sau să impunem ţărilor să aleagă între est şi vest. În cazul în care avem stabilitate şi pace este un beneficiu pentru întrega lume, iar ţările trebuie să poată să-şi facă propria alegere.

Reporter: În situaţia în care Europa de Est a devenit o zonă de instabilitate şi nicio ţară nu mai este imună în faţa pretenţiilor expansioniste ale Rusiei, cooperarea cu NATO ar constitui o garanţie în plus că Republica Moldova va ramâne un stat integru – consideră ministrul moldovean al apărării, Viorel Cibotaru.

Viorel Cibotaru: Cooperarea strânsă între NATO şi ţările partenere, inclusiv cu Republica Moldova, contribuie la păstrarea păcii şi stabilităţii în regiune. Succesele pe care le înregistrează Moldova în sferele social-economică şi apărării nu ar fi fost posibile fără o susţinere clară din partea NATO.

Reporter: În cadrul vizitei la Chişinău, prima a unui comitet NATO din care fac parte şi reprezentanţi ai statelor neutre din Europa, Austria, Elveţia, Suedia, Finlanda şi Irlanda, James Aphaturai a prezentat autorităţilor moldoveneşti un nou concept de colaborare ce vizează consolidarea capacităţilor în domeniul apărării. Săptămâna trecută, Viorel Cibotaru, a efectuat o vizită la Bruxelles unde a discutat cu mai mulţi oficiali NATO despre deschiderea unui oficiu al NATO la Chişinău, dar şi despre sprijinul tehnico-militar în cadrul iniţiativei NATO de consolidare a capacităţilor de apărare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iunie