Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite discută de urgenţă situaţia din estul Ucrainei

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite discută, astăzi, de urgenţă situaţia din estul Ucrainei, unde au reizbucnit luptele între forţele guvernamentale şi rebelii separatişti, după aproape patru luni de la acordul de încetare a focului, convenit la Minsk. Violenţele s-au soldat cu 26 de morţi, iar preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, atrage atenţia că există riscul unui război total cu Rusia, acuzată că-i sprijină pe rebeli. Pe fondul îngrijorării internaţionale, Statele Unite insistă că sancţiunile împotriva Moscovei trebuie păstrate. Doina Saiciuc relatează din Washington.
Reporter: Directorul pentru Afaceri Europene al Consiliului de Securitate Naţională, Charles Kupchan, a declarat că administraţia americană este în mod special îngrijorată în legătură cu escaladarea luptelor în ultimele două zile în Ucraina. Întrebat despre posibilitatea unui răspuns la atacuri din partea participanţilor la summitul G7 din Germania, adjunctul consilierului prezidenţial pentru securitate naţională, a arătat că prioritatea Washingtonului este de a păstra unitatea în ce priveşte menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei. La Departamentul de Stat, purtătoarea de cuvânt, Mary Harf, a spus că secretarul apărării, aflat în Germania, se va întâlni cu comandanţii militari şi diplomaţi americani din mai multe ţări europene pentru a discuta agresiunea Rusiei.
Mary Harf: El va discuta impactul agresiunii Rusiei în Ucraina asupra securităţii europene. Este cu adevărat o ocazie de a auzi din prima sursă sigur, din perspectiva noastră, evaluările diplomaţilor de pe teren şi ale comandanţilor militari în legătură cu această situaţie.
Reporter: Lituania a cerut desfăşurarea, astăzi, a unei sesiuni de urgenţă a Consiliului de Securitate privind ultimele dezvoltări de pe teren.