Târgul Drăgaica

La Buzău se desfăşoară, până pe 24 iunie, Târgul Drăgaica. Este o sărbătoare tradiţională în această zonă, închinată debutului strângerii recoltelor. În fiecare an, în iunie, aici are loc şi un târg atestat încă din secolul al XV-lea.

Reporter: Cristina Moise – Cel mai vechi târg din România despre care etnologii spun că are o vechime cuprinsă între 2000 şi 5000 de ani şi-a deschis astăzi porţile la ieşire din oraşul Buzău spre zona Spătaru. Viorel Frâncu, referent al bibliotecii judeţene spune că Drăgaica este un reper istoric şi geografic, dar şi o tradiţie a negustorilor de peste munţi şi de la câmpie.

Viorel Frâncu: Acest târg a luat fiinţă datorită faptului că la acele vremuri, judeţul Buzău deţinea un mare număr de oi, iar /debuşeul/ acesta care urma în urma tunsul oilor, lâna trebuia să fie desfăcută undeva.

Reporter: În prima zi, cei peste 300 de comercianţi şi-au aşezat standurile din care nu lipsesc hainele din blană, pălăriile din paie, dulciurile pentru copii, comediile sau produsele preparate la grătar. Pentru prima dată, în perioada modernă, intrarea în târgul Drăgaica de la Buzău este liberă.

De la Vrancea aţi venit. Cu ce aţi venit în Drăgaica?

-: Cu haine de piele. Aici e tradiţia de ani de zile cu haine de piele, cu blănuri, cojoace.

Reporter: Tradiţia vă aduce şi nu vânzarea?

-: Nu, tradiţia.

Reporter: Dar vânzarea cum merge în ultimii ani?

-: Foarte slab.

-: Bine e anul ăsta că e intrarea liberă şi mai strânge lumea, dar dacă mai era cu bani nu mai venea nimeni să ştiţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 iunie