Bulgarii merg la piaţă ieftină în România

In pofida ietinirii sezoniere legumele sunt mai scumpe în pieţele bulgare decât în România. Reducerea TVA în România cu 15% de la 1 iunie îmbină bulgarii să dea o fugă la vecini pentru alimente mai ieftine, Nova Televizia publicând chiar şi şi un material exemplificator în acest sens.
La Calafat, la numai câţiva kilometri de Vidin pe noul pod peste Dunăre, preţurile sunt mult mai bune decât în Bulgaria. Ca urmare a reducerii TVA, produsele din carne s-au iefrinit cu între 5 şi 15%. Cartofii noi pot fi găsiţi şi la echivalentul a 30 stotinci/kg, pepenele verde la 1,30 stotinci per kilogram, castraveţii revin sub 70 stotinci/kg, iar roşiile între 1,50 şi 2,50 leva/kg. Produsele pentru a face o plăcintă bulgărească costă în România 14 lei, ceea ce este egalul a 7 leva, în timp că în Bulgaria această plăcintă ne-ar costa cu 15% mai mult. Ca urmare intermediarii şi vânzătorii din Vidin sunt gata să facă cumpărăturile pe piaţa română în loc de cea bulgară. Impedimentul constă în închiderea autobuzului de linie Vidin-Calafat. De aceea mulţi bulgari călătoresc cu bicicleta până în oraşul vecin, pentru că trecerea peste noul pod este gratuită, în timp ce taxa pentru un autoturism este 24 leva.
România a trezit mai devreme interesul comercianţilor bulgari de pâine. S-a vorbit de livrări regulate de pâine şi produse de panificaţie în oraşele de frontieră, având în vedere faptul că în România TVA-ul la aceste produse a fost micşorat de mult timp.
Mai înainte de a lovi criza Grecia, la întoarcere de acolo, era mai ieftin să cumperi preparate de spălat, ulei de măsline şi chiar unele produse alimentare: chiar şi benzina era la elini puţin mai ieftină. Apoi tendinţa s-a inversat. In prezent vecinii de la sud vin în masă la cumpărături la Petrici, Sandanski şi alte orăşele bulgare de lângă frontieră. O fabrică americană de băuturi răcoritoare a fost în grevă din cauza marilor livrări din Bulgaria, care care spărgeau preţurile în magazinele din raion.

(www.monitor.bg – 8 iunie)