UE aşteaptă din partea Greciei planul alternativă, după ce premierul Alexis Tsipras a respins propunerile creditorilor internaţionali

Uniunea Europeană încă aşteaptă din partea Greciei planul alternativă, după ce premierul Alexis Tsipras a respins propunerile creditorilor internaţionali. Guvernul de la Atena trebuie să pună la punct un plan de reforme pentru ca ajutorul de 7,2 miliarde de dolari, promis încă din februarie, să fie deblocat. Mai multe contacte oficiale sunt aşteptate săptămâna viitoare, în paralel cu începerea protestelor sindicale în Grecia.
Ministrul de finanţe, Yanis Varoufakis, se va întâlni luni, la Berlin cu omologul german, Wolfgang Schäuble. Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, citat de Agenţia /…/, a precizat că întrevederea  nu va fi urmată de o conferinţă de presă. Întâlnirea anunţată în această după-amiază prefaţează noua rundă de discuţii Tsipras-Merkel-Hollande, programată pentru miercuri, la Bruxelles. Premierul grec, cancelarul german şi preşedintele francez au stabilit în cursul teleconferinţei la care au participat sâmbătă seară că trebuie să-şi unească eforturile pentru a găsi soluţia care să conducă la deblocarea negocierilor. Deschisă rămâne posibilitatea unei întâlniri şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul căreia să fie analizate noile propuneri ale executivului de la Atena în urma respingerii celor prezentate de instituţii la mijlocul săptămânii şi a evaluării  poziţiilor exprimate pe această temă de liderii partidelor politice vineri, în  parlamentul elen. Potrivit unor surse guvernamentale, premierul grec va încerca în zilele ce vor urma să exploreze poziţia partenerilor în privinţa noilor propuneri înaintate instituţiilor şi să examineze ce anume ar mai putea fi reanalizat pentru a răspunde solicitărilor acestora din urmă. Se apreciază că Alexis Tsipras va continua discuţiile cu liderii europeni cu intenţia de a le explica încă o dată de ce propunerile Atenei constituie singura bază a negocierilor, singura realistă, şi de ce propunerile instituţiilor sunt de neacceptat. În presa greacă, în această seară, în prefaţa zilelor imediat următoare şi primele mesaje ale întrevederii cancelarului geman Angela Merkel cu preşedintele Barack Obama înaintea summitului G7 din Germania. Cei doi lideri au convenit că Grecia trebuie să revină la dezvoltare durabilă – este singura soluţie. Preşedintele american şi-a exprimat optimismul că părţile vor putea găsi calea fără a provoca instabilitate pe pieţele internaţionale. Între timp, pe fondul prelungirii negocierilor, a disputelor politice aprinse pe care acestea le alimentează, a consecinţelor nefaste pentru economie şi a adâncirii stării de nesiguranţă, în Grecia termometrul social indică o creştere îngrijorătoare. Săptămâna va aduce din nou în actualitate greve şi demonstraţii de protest, primele acţiuni de dezaprobare aduse în atenţia actualului guvern şi, avertizează sindicatele, nu ultimele.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 iunie)