Grecia continuă negocierile cu instituţiile creditoare internaţionale

Negocierile Greciei cu creditorii internaţionali continuă, în timp ce la Atena se fac declaraţii neconcordante. Monica Chihaia explică:

Reporter: Autorităţile elene îşi intensifică eforturile de a contribui la găsirea unei soluţii care să deblocheze negocierile cu instituţiile creditoare. Cu numai două zile înaintea întâlnirii de la Bruxelles a premierului Alexis Tsipras cu cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Franţei, François Hollande, astăzi ministrul grec de finanţe a avut o întrevedere cu omologul său german. Yanis Varoufakis şi Wolfgang Schäuble au avut o întâlnire de durată care, potrivit oficialului elen la finele acesteia s-a dovedit „productivă”. Yanis Varoufakis a vorbit despre o datorie istorică şi a invitat părţile implicate să-şi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte viitorul zonei euro şi al UE. Răspunzând unei întrebări referitoare la evoluţii, acesta a subliniat că ceea ce s-a stabilit este necesitatea existenţei unui front comun, dar nu s-a negociat nimic. Este timpul să oprim acuzaţiile reciproce. Este momentul să ajungem la un acord, a declarat de asemenea Yanis Varoufakis la Berlin după întâlnirea din această după-amiază cu preşedintele grupului parlamentar al socialiştilor.

În căutarea unor puncte de convergeţă se înscrie şi întâlnirea la Bruxelles a unei delegaţii conduse de secretarul de stat pentru relaţii economice Efklidis Tsakalotos cu comisarul pentru afaceri economice Pierre Moscovici. Întrevederea a avut loc la solicitarea autorităţilor elene care şi-au exprimat convingerea că toate schimburile de opinii în această etapă se dovedesc utile, deşi acordul nu poate fi influenţat decât de o decizie comună a celor trei instituiţii. În seria contactelor de ultimă oră şi convorbirea telefonică a premierului Alexis Tsipras cu cancelarul Austriei, Werner Faymann, care a subliniat din nou necesitatea găsirii unei soluţii pe termen lung. Cei doi oficiali au stabilit că vor continua discuţiile în cadrul întâlnirii programate astăzi pentru 16 iunie în capitala elenă. Între timp, în presă sunt prezentate mesajele venite din partea principalilor lideri occidentali. ‘Sprijinm eforturile de a se găsi o cale care să permită Greciei să pună în aplicare reformele necesare şi să revină la creştere economică într-o zonă euro stabilă, puternică, în ascensiune’ – a declarat preşedintele american, Barack Obama, în cadrul conferinţei de presă organizate la încheierea summitului G7.

Grecii trebuie să ia decizii politice serioase, a subliniat liderul de la Casa Albă. Nu rămâne prea mult timp în ceea ce priveşte un acord cu Grecia, a declarat în acelaşi context Angela Merkel. Cancelarul german a cerut Guvernului elen să fie de acord cu privire la măsurile solicitate. ‘Vrem ca Grecia să rămână în zona euro, dar transmitem mesajul clar, este în interesul solidarităţii noastre că raţiunile exprimate de instituţii trebuie înţelese. Există o poziţie comună a celor trei. Acesta este deja un mare progres. Pe această bază trebuie să se poarte discuţiile, iar pentru aceasta trebuie să lucrăm foarte intens’ – a accentuat Angela Merkel. Măsurile propuse de instituţii au avut succes. Nu există nicio îndoială că aceasta este combinaţia potrivită. Solidaritatea şi efortul însuşi sunt cele două feţe ale aceleiaşi monede – a adăugat liderul de la Berlin.

RADIO ROMANIA ACTUALITĂŢI – 8 iunie