Preşedintele Obama a avertizat că Vladimir Putin încearcă să recreeze gloria imperiului sovietic

La sfârşitul summitului G7 preşedintele Barack Obama a avertizat că Vladimir Putin încearcă să recreeze gloria imperiului sovietic prin acţiunile sale din Ucraina. Doina Saiciuc a sintetizat declaraţia lui Barack Obama.

Realizator: Sancţiunile împortiva Rusiei vor fi menţinute şi chiar înăsprite până când Moscova şi separatiştii pe care-i sprijină în estul Ucrainei vor respecta în totalitate acordul de încetare al focului convenit în februarie la Minsk – a anunţat preşedintele Obama într-o conferinţa de presă la summitul G7 din Germania. Administraţia americană a făcut luni de zile presiuni asupra UE pentru a menţine sancţiunile împotriva Rusiei şi dincolo de luna iulie când ele ar expira.

În ciuda dezminţirilor Rusiei, forţele sale continuă să opereze în estul Ucrainei, a acuzat liderul de la Casa Albă: „După cum am văzut din nou în ultimele zile, forţele ruseşti continuă să opereze încă în Ucraina încălcând suveranitatea şi integritatea teritorială a ei. Fiecare membru al G7 continuă să menţină sancţiunile împotriva Rusiei pentru agresiunea sa în Ucraina. Rusia se află într-o profundă recesiune – a concluzionat preşedintele Obama. Ca atare, acţiunile Rusie în Ucraina lovesc Rusia şi lovesc populaţia rusească. Aici, la G7, am convenit ca în timp ce încercăm o soluţionare diplomatică, sancţiunile împotriva Rusiei vor rămâne în vigoare. Atât timp cât Rusia îşi încalcă obligaţiile asumate prin Acordul de la Minsk, partenerii noştri europeni au reafirmat că vor menţine sancţiunile până când Acordul de la Minsk va fi complet aplicat, ceea ce înseamnă extinderea sancţiunilor UE dincolo de luna iulie. G7 a făcut clar faptul că dacă va fi necesar, vom fi gata să impunem mai multe sancţiuni semnificative împotriva Rusiei. Comunicatul final obţinut de preşedintele Obama privind extinderea sancţiunilor europenilor împotriva Moscovei, în ciuda presiunilor interne din unele ţări europene de a le pune capăt, este privit la Washington drept o victorie în ceea ce priveşte menţinerea consenului. Sancţiunile vor adânci izolarea Rusiei, crede administraţia americană, cu speranţă că în cele din urmă preşedintele Putin ar putea să reconsidere acţiunile sale în Ucraina. Perspectiva ca Putin să cedeze pare însă din ce în ce mai improbabilă, cu violenţele escaladând din nou în estul Ucrainei. „Aceasta va fi o problemă în cele din urmă pentru domnul Putin. Fie va decide să ruineze şi mai mult economia Rusiei şi să continue izolarea Rusiei prin a dori în mod greşit recrearea gloriei impreului sovietic, fie va recunoaşte faptul că măreţia Rusiei nu depinde de încălcarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii altor ţări”. Pe de altă parte, preşedintele Obama a recunoscut că administraţia sa nu are o strategie completă privind lupta împotriva organizaţiei Statul Islamic şi a admis că recentele victorii ale acesteia semnalează nevoia unei schimbări a strategiei.

Liderul de la Casa Albă a cerut Pentagonului elaborarea unui plan de accelerare a eforturilor militare americane de antrenare şi echipare a forţelor irakiene care luptă împotriva ISIS. „Nu avem încă o strategie completă pentru că aceasta reclamă de asemenea angajamente din partea irakienilor în legătură cu modul de recrutare şi de antrenare. Unul din lucrurile pe care încă le vedem este că în unele părţi din Irak avem o mai mare capacitate de antrenare decât recruţi. Parte din discuţia mea cu primul-ministru irakian Abadi s-a referit la cum ne putem asigura că vor fi mai mulţi recruţi. O mare parte a răspunsului priveşte triburile sunnite. Am văzut triburi sunnite care nu numai că sunt pregătite şi au voinţă de a lupta împotriva ISIS şi au respins cu succes ISIS, dar nu se întâmplă atât de rapid cât ar trebui”. Pe de altă parte, preşedintele Obama a acuzat Turcia că nu pune capăt afluxului de luptători care trec graniţa turcească intrând în Siria. Cert este că preşedintele Obama a dorit şi a reuşit să transmită un mesaj clar de unitate a G7 în ceea ce priveşte marile provocări globale.

RADIO ROMANIA ACTUALITĂŢI – 8 iunie