Migranţi în România: proiecte, evoluţii şi tendinţe

Migraţia este unul dintre subiectele intens dezbătute şi analizate în ultima vreme. În cadrul misiunii sale de reglementare a procesului migrator, Organizaţia Internaţional pentru Migraţie (OIM), Biroul în România, a organizat joia aceasta la Bucureşti o conferinţă de presă pe tema repatrierii voluntare.

„Repatrierea voluntară asistată reprezintă o alternativă la repatrierea forţată, în aşa fel încât, migranţii care apelează la sprijinul OIM pentru a se întoarce în ţara de origine, să se întoarcă acasă cu demnitate. Migrantul nu este escortat şi nu i se aplică sancţiuni înscrise pe documentul de călătorie”, menţionează Maria Voica – coordonator de proiecte în cadrul organizaţiei. În plus, persoanele care beneficiază de asistenţă din partea OIM pentru plecarea din România şi sosirea în ţara de origine, primesc odată ajunse acasă, contravaloarea în bunuri sau servicii a 1.200 de dolari, sumă pe care o pot utiliza pentru sprijin material, medical, profesional, etc.

Înaintea plecării din ţara noastră, beneficiarii Programului de Repatriere Voluntară Asistată în România (RVAR) pot urma cursuri vocaţionale, astfel încât, reintegrarea în ţara din care provin să fie mai uşoară.

Programul RVAR beneficiază de co-finanţare din partea Uniunii Europene prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) – Ministerul Afacerilor Interne, iar conform statisticilor oferite de OIM, peste 500 de persoane au fost repatriate din România, din 2012 şi până în prezent.

Motivele pentru care străinii se află pe teritoriul ţării noastre ţin de educaţie, familie, activităţi comerciale – în cazul celor care-şi stabilesc reşedinţa temporară aici -, dar de asemenea, poate fi vorba şi de persoane aflate în căutarea unei forme de protecţie din partea statului român – aşa cum este cazul solicitanaţilor de azil din Siria şi Irak (aşa-numiţii „străini din noul val”) -, însă sunt şi străini care tranzitează România, în intenţia de ajunge în ţările Europei Occidentale.

Conform datelor Inspectoratului General pentru Imigrări, România este ocolită de rutele de imigraţie ilegală care trec prin Grecia şi Turcia, direcţia de deplasare fiind Bulgaria-Serbia-Muntenegru-Ungaria-Austria.

Articol de Veronica Popa – RADOR