Grecia şi Bulgaria vor semna în iulie un acord pentru construirea gazoductului pentru „Coridorul vertical de gaz”

Panagiotis Lafazanis, ministrul Reformelor Industriale, Mediului și Energiei din Grecia, a declarat că acordul dintre Grecia și Bulgaria pentru conducta IGB, care face parte din proiectul „Coridorul vertical de gaz”, va fi semnat la începutul lunii iulie. Se preconizează că acordul pentru construirea gazoductului dintre Grecia şi Bulgaria va fi semnat la începutul lui iulie, a spus, pentru RIA Novosti, ministrul Lafazanis.
Gazoductul IGB (Interconnector Greece-Bulgaria) va lega sistemele de transport al gazelor din cele două ţări. El constituie o parte din proiectul „Coridorului vertical de gaz” („Vertical Corridor”), care va conecta Grecia, Bulgaria și România. Este posibil ca acordul pentru OGB să fie semnat pe 2 iulie. „Noi preconizăm să semnăm acest acord la începutul lui iulie”, a spus ministrul Lafazanis. El a sugerat că este posibil ca acest eveniment să aibă loc pe 2 iulie.
Proiectul „Coridorul Vertical” este o nouă rută pentru gaze naturale, care reunește rețelele naționale din cele trei țări prin conducte de legătură. Dacă acest proiect se va realiza, gazul va fi livrat pe această conductă din Grecia în Bulgaria şi în România, iar apoi este posibil şi spre alte ţări din centrul şi estul Europei.
S-a preconizat că aproximativ 3-5 miliarde de metri cubi de gaze se vor livra pe an din diferite surse, şi anume din sistemul grecesc, prin uzina de lichefiere a gazelor naturale de la Revetusa, din gazoductul Transadriatic (Trans Adriatic Pipeline – TAP), care va trece prin nordul Greciei, printr-o staţie de re-gazeificare din nordul Greciei. Maroš Šefčovič (se citeşte Maroş Şefciovici – nota red. VP), vicepreşedintele Comisiei Europene, declarase anterior că iniţiativa celor trei state corespunde strategiei Uniunii Europene de diversificare a resurselor de energie şi a rutelor de transport.

(http://ria.ru – 12 iunie)