Preşedintele PSE, Serghei Stanişev, despre situaţia politică din România

Preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PSE), Serghei Stanişev, s-a declarat îngrijorat de tensiunile politice din România şi a afirmat că atât puterea, cât şi opoziţia trebuie să respecte principiilor democraţiei. Stanişev a făcut aceste afirmaţii la Budapesta, unde are loc Congresul socialiştilor europeni.

Corespondenţă din Budapesta – Reporter: Emil Groza – Preşedintele PSE, Serghei Stanişev, a declarat astăzi, la Budapesta, pentru presa română că există două principii fundamentale care sunt urmate de socialiştii europeni, primul fiind cel al procedurilor democratice şi democraţiei, iar cel de-al doilea al statului de drept şi independenţei sistemului judiciar. Serghei Stanişev a menţionat că socialiştii europeni urmează aceste principii si consideră că aceasta este şi politica colegilor din Partidul Social Democrat din România. Serghei Stanişev a mai spus că a fost informat că Parlamentul a respins moţiunea de cenzură împotriva guvernului, iar aceasta este o procedură democratică care trebuie respectată şi confirmă legitimitatea activităţii Executivului. Preşedintele PSE a subliniat că stabilitatea ţării este importantă, deoarece confruntările politice nu vor aduce bunăstare şi beneficii cetăţenilor şi ar trebui să existe un dialog între guvern şi opoziţie în ceea ce priveşte toate chestiunile. Serghei Stanişev a fost întrebat şi care este opinia sa în legătură cu decizia preşedintelui României de a-i cere demisia premierului Victor Ponta.

Serghei Stanişev: România este o ţară independentă şi suverană, membră a Uniunii Europene, iar toată lumea trebuie să respecte procedurile democratice. Deciza parlamentară de respingere a moţiunii de cenzură a arătat în mod clar voinţa majorităţii Parlamentului democratic şi legitim şi care trebuie respectată de toată lumea.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 iunie