126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Astăzi se împlinesc 126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu. În Capitală, în această dimineaţă este programată o procesiune la mormântul poetului de la Cimitirul Bellu. În mai multe oraşe au fost organizate deja o serie de manifestări. Oameni de cultură din ţară şi din Republica Moldova au fost prezenţi ieri, la Ipoteşti, în Botoşani, unde s-au decernat Premiile Eminescu. Relatează corespondentul nostru Gina Poenaru.
Reporter: Promovarea operei şi personalităţii lui Mihai Eminescu peste hotare a fost recunoscută la Ipoteşti, cu ocazia Zilelor Eminescu. Organizatorii manifestărilor comemorative au decernat Premiul pentru traducerea şi promovarea operei şi vieţii eminesciene în străinătate, ediţia 2015, traducătorului german Christian Schenk, care a tradus opera integrală poetică a lui Mihai Eminescu.
Christian Schenk: Am primit, în urmă cu 15 ani, Premiul jubiliar Goethe, care se acordă la 25 de ani, tot pentru traducere, dar incluzând şi traducerea baladelor germane în limba română şi pe Eminescu, şi am tradus foarte mulţi contemporani într-o antologie, şi am şi o colecţie de lirică română contemporană.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iunie