Robotul laborator Philae – primul său mesaj către pământ

Robotul laborator Philae, plasat din noiembrie pe suprafaţa unei comete, a transmis primul său mesaj către pământ, după o perioadă în care comunicarea a fost întreruptă, din lipsă de energie. Agenţia Spaţială Europeană anticipa de altfel pentru această lună refacerea legăturii cu micul robot, care s-a reîncărcat odată cu apropierea cometei de Soare. Profesorul şi realizatorul Radio România Actualităţi Alexandru Mironov, în dialog cu Andreea Marin, despre mesajul transmis de Philae.
Alexandru Mironov: Blenderul este învăţat să vorbească în Twitter, are un limbaj foarte scurt, este foarte personalizat, vorbeşte la persoana I şi dă un fel de raport.
Reporter: Ce mesaj a trimis el către pământ?
Alexandru Mironov: Că într-adevăr sistemul solar este alcătuit după regulile şi legile pe care le-au descoperit, le-au gândit, le-au pus în evidenţă oamenii de ştiinţă ai pământului. Într-adevăr corpurile acestea cereşti numite comete vin din două părţi, fie din ceea ce se numeşte Norul lui Oort, de dincolo de marginile sistemului solar, fie, uneori, din centura de asteroizi care se găseşte între Marte şi Jupiter.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iunie