Ambasadorii Franţei, Marii Britanii si Germaniei: 2015 – Un an de răscruce în lupta împotriva schimbărilor climatice

Ambasadele europene din toată lumea sărbătoresc pentru a doua oară Climate Diplomacy Day  pe 17 iunie 2015, la jumătatea unui an dedicat dezvoltării si mediului. Au rămas mai puţin de 200 zile până la conferinţa globală împotriva schimbărilor climatice de la Paris (COP21).
Întregul corp diplomatic lucrează în mod activ pentru a ne asigura că în decembrie se va ajunge la un acord universal al celor 196 de ţări, Acordul de la Paris, cu scopul de a limita cresterea temperaturii planetei la cel mult 1.5 sau 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale si de a ne adapta societăţile la modificările deja existente. Mai avem doar puţin timp la dispoziţie.
Climate Diplomacy Day are ca scop constientizarea schimbărilor climatice si a nevoii de a acţiona împreună. Pe parcursul ultimului an, Germania, Franţa si Marea Britanie au lansat proiecte comune cu ocazia acestei zile în peste 30 de ţări. În acest an, Climate Diplomacy Day va genera eforturi si mai ample la nivel european, cu activităţi diverse.
De exemplu, la Berlin unde va fi organizată o dezbatere despre măsurile concrete de a combate schimbările climatice. Participanţii vor analiza efectele schimbărilor climatice la nivel local, vor propune măsuri, inclusiv la nivel internaţional, si vor discuta rolul UE în acest efort. La Londra, unde Reprezentantul special pe probleme de mediu al Ministrului de externe se va întâlni cu Ambasadorii Germaniei si Franţei în Marea Britanie pentru a discuta cum să intensificăm angajamentul comun împotriva încălzirii globale.
La Paris, oras care va deţine Presedinţia Conferinţei ONU împotriva schimbărilor climatice, cu dorinţa de a obţine rezultate pozitive, si care lucrează în mod transparent cu toate statele pentru a genera un nivel de ambiţie colectiv, în special cu cele mai vulnerabile, pentru a obţine un compromis si a ne ajuta să ajungem la un consens la sfârsitul acestui an.
Sau la Bucuresti, unde Ambasadorii Franţei, Marii Britanii, si Germaniei subliniază necesitatea de a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice într-un articol comun:
„Efectele schimbărilor climatice se fac simțite pe continentul nostru, în țările noastre și, de asemenea, în România. (…) Se poate obține un impact pozitiv considerabil, dacă se va acționa global împotriva schimbărilor climatice. Din 1992, țările noastre, precum și România, fac parte din Convenția cadru a Națiunilor Unite privind schimbărilor climatice (UNFCCC).
Guvernele au acceptat în mod unanim în 2009 să încerce să limiteze încălzirea climatică la 2 grade Celsius, dar la nivel comun nu s-a atins încă acest scop. Acest an aduce o oportunitate imensă de a asigura un acord global credibil și obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a limita încălzirea globală. În luna decembrie, Parisul va găzdui unul dintre cele mai mari summit-uri UNFCCC (COP 21) de până acum. Dacă acționăm acum, putem menține nivelul încălzirii globale la sub două grade Celsius.”

Pentru mai multe detalii, consultaţi:
http://sosclima.ro/
https://www.facebook.com/climasos?ref=hl
http://www.climate-diplomacy.org/
#ClimateDiploDay