Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a fost audiat la Parchetul General

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a fost audiat, astăzi, la Parchetul General, în calitate de martor, în dosarul privind organizarea referendumului din 2012 pentru demiterea fostului preşedinte, Traian Băsescu. Procurorii investighează modul în care judecătorii Curţii Constituţionale au emis o decizie potrivit căreia la referendum au fost luaţi în considerare şi românii plecaţi în străinătate, ceea ce a făcut ca prezenţa la urne să fie de sub 50% plus unu, iar scrutinul să nu fie validat. Augustin Zegrean le-a explicat, însă, jurnaliştilor, că rezultatul scrutinului a fost stabilit de Biroul Electoral Central şi nu de Curtea Constituţională.

Augustin Zegrean: Rezultatul votului nu l-am stabilit noi. Noi am primit de la BEC (Biroul Electoral Central) procesul verbal privind rezultatul votării. Şi acolo scria că au fost la vot 2 milioane nu ştiu cât care reprezenta 46,24% din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Noi dacă am fi dat altfel decizia puteam fi traşi la răspundere eventual.

Realizator: Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, a mai subliniat că, potivit legislaţiei în vigoare, judecătorii Curţii Constituţionale nu pot fi traşi la răspundere penală pentru voturile date sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului şi a precizat că, în opinia sa, dosarul Referendumului din 2012 a fost redeschis nejustificat – transmite redactorul RRA, Mădălina Verman.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iunie