Pilotii britanici stabilesc un nou record mondial dupa ce au zburat in formatie printr-un hangar

redbull air race 1Pilotii britanici Paul Bonhomme si Steve Jones au devenit primii oameni in lume care au zburat in formatie printr-o cladire, un proiect periculos, vazut in premiera in lumea aviatiei.

Pilotii, care zboara impreuna de mai bine de 17 ani, si-au folosit in detaliu fiecare cunostinta si dram de experienta pentru a realiza cu succes acest proiect ambitios. Ei au coborat pana la un metru deasupra pamantului si au zburat printr-un hangar inalt de numai 7,6 metri, cu peste 300 km/h.

La putin timp dupa zbor, Bonhomme, care va participa la etapa Red Bull Air Race din Ascot, Marea Britanie, a spus: “Pana la urma , cea mai mica greseala inseamna ca vei lovi cladirea, deci cand m-am ridicat si am vazut ca Steve inca este langa mine, m-am simtit usurat. A fost foarte distractiv si destul de bizar in acelasi timp sa zbor printr-o cladire impreuna cu prietenul meu.”

In calitate de coechipier al lui Bonhomme, Steve Jones si-a petrecut jumate din timp privind catre celalalt avion pe masura ce se apropiau de hangar. Despre aceste momente, Jones a declarat: “Nu exista ceva care se poate compara cu sentimentul pe care il ai cand te afli la 180 de metri  de hangar si nu mai ai nicio optiune, esti complet imobilizat si pur si simplu trebuie sa te aliniezi cu spatiul din cladire si sa o scoti la capat.”

Avioanele Xtreme Air XA41 pilotate de Jones si Bonhomme au lungimea aripilor de 7,5 metri, iar distanta fata de laturile ha ngarului era de 10 metri.

Hangarul de la aerodromul Llanbedr din Nordul Tarii Galilor a fost identificat in urma cu sase luni drept o posibila locatie pentru cei doi piloti, care se intrebau daca acest plan este realizabil. Ei au fost inspirati de pilotii miscarii Barnstorming de la inceputul anilor 1900, dar nu reusisera sa gaseasca un loc potrivit.

Natura provocarii a necesitat ca pilotii sa obtina autorizatii speciale de la Autoritatea Aeronautica Civila, ai carei reprezentati au fost prezenti la fata locului pentru a monitoriza activitatea.

Bonhomme, care este dublu campion mondial al Red Bull Air Race, va lua parte la o altfel de provocare in august, pe coasta britanica, cand va participa la etapa britanica a celui mai rapid motorsport din lume – Red Bull Air Race.

redbull air race 2