Ministerul Sănătăţii vrea să prelungească ordinul privind interzicerea exporturilor paralele de anumite medicamente pentru cancer şi diabet

Ministerul Sănătăţii vrea să prelungească până la sfârşitul anului ordinul privind interzicerea exporturilor paralele de anumite medicamente pentru cancer şi diabet. Măsura este necesară pentru a se evita riscul dispariţiei acestora de pe piaţă, în contextul actualizării preţurilor, explică autorităţile, care au postat proiectul acestei decizii, în dezbatere publică, pe site-ul ministerului. Exportul paralel este o formă de comerţ intracomunitar, prin care medicamentele sunt vândute în alte state, de diverse companii, „în paralel” cu reţelele de distribuţie ale fabricanţilor originari. Şi, cum în ţară se implementează acum o nouă actualizare a preţurilor la medicamente, se doreşte evitarea exportării acestora în exces către zone în care preţul este mai mare, explică directorul de politici farmaceutice din Ministerul Sănătăţii, Mihaela Udrea: „Am făcut revizuirea preţurilor şi se constată că avem o scădere a preţurilor la medicamentele din România şi nu vrem să avem surprize ca acestea să se exporte. Tocmai de aceea a apărut în mod expres, pe baza declaraţiei cumpărătorului, acesta va spune că el comercializează în România, iar producătorul va factura la preţul…”
Ministerul Sănătăţii precizează că ordinul de prelungire a interdicţiei exporturilor paralele pentru anumite medicamente nu afectează principiul liberei circulaţii a bunurilor, prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iunie)