Discuţii, la Bratislava, între liderii est-europeni, preşedintele francez François Hollande şi premierul britanic David Cameron

Situaţia Greciei, problema migraţiei şi reforma Uniunii Europene au dominat discuţiile purtate la Bratislava de liderii est-europeni cu preşedintele francez François Hollande şi cu premierul britanic David Cameron.
Reporter: Anca Dragu – Ce teme credeţi că ajung să abordeze în comun prim-miniştrii est-europeni preocupaţi de Ucraina şi securitatea energetică? Preşedintele Franţei, cu o agendă dominată de schimbările climatice, şi premierul britanic în geantă cu un referendum care ar putea decide ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană? Răspunsul corect: valul de emigranţi cu care se confruntă Europa şi incapacitatea Greciei de a-şi plăti datoriile.
„Problema emigranţilor trebuie rezolvată la sursă, în regiunea de unde provin” – a spus preşedintele François Hollande, iar cei doi premieri est-europeni care l-au încadrat la conferinţa de presă, maghiarul Viktor Orban şi slovacul Robert Fico, au prezentat soluţii concrete. Fico este gata să trimită agenţi de poliţie slovaci în Libia, pentru a împiedica imigranţii să se îmbarce către Europa, iar Orban construieşte un gard la graniţa ţării sale cu Serbia pentru a-i ţine departe de Uniunea Europeană.
Viktor Orbán: Toata lumea este cu ochi pe Italia şi Grecia, iar în Ungaria au intrat mai mulţi imigranţi decât în sudul Europei, şi acest lucru nu este menţionat nicăieri în documentele europene. Noi ştim deja că în realitate majoritatea lor nu sunt refugiaţi. Vin aici la muncă trecând ilegal frontiera…
Reporter: …a spus Orbán, adăugând ca acel gard apăra de fapt Uniunea Europeană. Fico, care speră ca tema migraţiei să-i facă pe slovaci să uite de scandalurile de corupţie ale guvernării sale până la alegerile din primăvara viitoare, s-a arătat preocupat şi de reforma Uniunii Europene. Cum în a doua jumătate a anului viitor Slovacia preia preşedinţia Uniunii Europene, premierul britanic David Cameron i-a prezentat astăzi omologului slovac ideile sale de reformă. Fico i-a promis sprijin.
Robert Fico: Suntem de acord că Uniunea Europeană trebuie să devină competitivă şi acceptăm ideea ca parlamentele naţionale să aibă un cuvânt mai mare de spus în luarea deciziilor. Măsurile de reformă trebuie însă discutate de toate cele 28 de state membre ale UE, nu rezolvate pe cale bilaterală.
Reporter: Între timp, la poalele dealului pe care se afla castelul Bratislavei, ministrul slovac de externe Miroslav Lajčák a ţinut un discurs filozofic participanţilor la o conferinţă pe teme de securitate:
Miroslav Lajčák: Situaţia internaţională s-a înrăutăţit în ultimul an. Crizele din jurul nostru ne-au dat o lecţie. Prea am fost preocupaţi de problemele noastre interne şi nu ne-am dat seama că ele sunt minore în comparaţie cu ce se întâmplă în lumea din jur. În Ucraina, instabilitatea s-a împământenit şi relaţia Uniunii Europene cu Rusia este complicată. Greciei îi cerem să ia măsuri drastice, dar în acelaşi timp spunem că nu dorim să ţinem poporul grec în genunchi. Trebuie să avem planuri realiste şi aşteptări realiste. Până acum ne-am cam autominţit.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI