În pofida crizei ucrainene, Rusia este deschisă cooperării cu statele occidentale

La o conferinţă de presă, susţinută azi la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, preşedintele rus Vladimir Putin a spus, că, în pofida crizei ucrainene, ţara sa este deschisă cooperării cu statele occidentale, dar în relaţiile cu Rusia nu trebuie să se vorbească în limbajul ultimatumulilor. Tot azi, premierul grec Alexis Tsipras, a semnat, la Sankt Petersburg, un acord ce prevede construirea unui gazoduct în Grecia, care va fi finanţat printr-un împrumut rusesc, de 2 miliarde de euro.
Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandru Beleavschi – După discursul consacrat stării şi perspectivelor economiei ruse, din prima parte a sesiunii plenare a Forumului Economic Internaţional, de la Sankt Petersburg, preşedintele Vladimir Putin a rămas pe scenă, pentru a răspunde, timp de 70 de minute, la întrebările referitoare mai ales la politica sa externă, ale cunoscutului moderator TV american, Charlie Rose. Vladimir Putin a reiterat că Rusia va insista pe realizarea integrală a acordurilor de la Minsk, scop în care face uz de influenţa sa asupra Doneţkului şi Lunganskului, adăugând însă:
Vladimir Putin: A rezolva aceată problemă numai cu ajutorul influenţei noastre asupra sud-estul Ucrainei, este imposibil. Trebuie influenţate şi actualele autorităţi oficiale de la Kiev, ceea ce noi nu putem face. Acest drum trebuie să fie parcurs de partenerii noştri occidentali, europeni şi americani.
Reporter: Preşedintele rus a subliniat, că pentru implementarea acordurilor de la Minsk este necesară angajarea dialogului direct între Kiev, pe de o parte, Doneţk şi Lugansk, pe de altă parte, ceea ce, în prezent, nu există. Referindu-se la acuzaţiile occidentale privind înarmarea separatiştilor, Putin a spus, că doreşte să sublinieze, că în conflictele regionale, părţile acestora găsesc întotdeauna de unde să facă rost de arme. Pe de altă parte, el a spus, că susţinând procesul de reglementare în Ucraina, Rusia doreşte să ajungă cu aceasta la un dialog comprehensiv, bazat pe egalitate şi încredere. Rusia şi Ucraina sunt condamnate să aibă un viitor comun – a mai spus liderul de la Moscova, repetând că în continuare consideră că ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor cu o istorie, cultură şi rădăcini spirituale comune. Cauza primordială a crizei ucrainene – a spus Vladimir Putin – a fost sprijinul pe care occidentul l-a acordat, citez, „loviturii de stat anticonstituţionale de la Kiev”. După Războiul Rece şi dispariţia URSS, Occidentul şi în primul rând Statele Unite au intrat într-o stare de euforie şi în loc să stabilească relaţii de bunăvecinătate a început să asimileze spaţii geo-politice noi ce i se păreau vide. Un exemplu în acest sens – a spus Putin – fiind extinderea NATO spre Est. Referindu-se în context la relaţiile ruso-americane, liderul de la Kremlin a afirmat, că principala lor problemă constă în faptul că Statele Unite încearcă în permanenţă să impună Rusiei propriile standarde şi soluţii. Putin a subliniat că nu trebuie discutat cu Rusia în limbajul ultimatumurilor. O serie de teze expuse astăzi de liderul de la Kremlin s-au regăsit şi în discursul de la forum al premierului elen Alexis Tsipras, care, conform traducerii – Tsipras a vorbit în greacă – a spus, că europenii nu trebuie să se mai considere a fi buricul Pămntului sau centrul Universului, întrucât centrul de dezvoltare al economiei globale se mută spre alte regiuni. Uniunii Europeană – a subliniat Tsipras – trebuie să revină la principiile sale originale, ale solidarităţii şi dreptăţii sociale, politica strângerii curelii şi austerităţii, fiind un drum ce nu duce nicăieri. Problema Greciei, a subliniat Alexis Tsipras, nu este doar problema Greciei, ci a întregii Uniuni Europene, întrebarea fundamentală fiind, dacă Uniunea Europeană va deveni, din nou, o regiune a dezvoltării şi prosperităţii. În cursul după-amiezii a avut convorbiri cu preşedintele Vladimir Putin. Potrivit Kremlinului, acesta nu a solicitat Rusiei ajutor financiar, dar se ştie că Rusia va finanţa realizarea unor proiecte comune în domeniul infrastructurii energetice, în primul rând a prelungirii în Grecia a gazoductului ruso-turc Turkish Stream. Memorandumul interguvernamental ruso-grec privind realizarea acestui proiect a fost semnat astăzi în cadrul forumului de la Sankt Petersburg.