De Sânziene Radio Romania poartă ia!

ia 1Data de 24 iunie 2015, de Sânziene, marchează deja a treia sărbătorire la nivel internaţional a IEI tradiţionale româneşti. La sărbătoarea începutului de vară, a florilor şi a iubirii, Sânzienele sau Drăgaicele cântă  bucuria celei mai lungi zile din an: ”Du-te soare, vino lună,/ Sânzienele îmbună, Să le crească floarea-floare,/ galbenă, mirositoare, Fetele să o adune, să le aşeze în cunune.”
Povestea fără sfârşit a IEI româneşti, devenită cunoscută pe plan mondial prin celebra pictură ”La Blouse Roumaine” a lui Henri Mattise (1940), a prins o nouă viaţă odată cu iniţiativa de celebrare  în ziua de Sânziene a frumoasei cămeşi tradiţionale lăsată până mai ieri în aşteptare în scrinul bunicii.
Îmbrăcând cu sunete, timp de 87 de ani cuvintele şi gândurile românilor – Radio România se alătură acestei sărbători în care ”Sânzienele îmbracă planeta în IA românească”. În pauza concertului de gală a celei de-a cincea ediţii a Turneului Naţional Flautul Fermecat spectatorii sunt invitaţi în foaierul Salii Radio pentru a admira frumuseţea IEI . Va fi expusă o colecţie ii româneşti din diferite zone ale ţării, aparţinând violistei Marie-Jeanne Măi-Antal, membră a  Orchestrei Naţionale Radio.

RADOR (23 iunie)