Lucrările primei zile de summit de la Bruxelles

Comisarul european pentru economie digitală, germanul Günther Oettinger, afirmă că, deşi nu este de dorit, o ieşire a Greciei din zona euro devine inevitabilă în cazul în care Atena nu ajunge la o înţelegere cu creditorii săi internaţionali. Potrivit Reuters, el a dat şi un termen, următoarele cinci zile, pentru găsirea unei soluţii, în condiţiile în care marţi expiră actualul acord de împrumut încheiat de Grecia cu Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Decisivă se anunţă a fi şi reuniunea de mâine a miniştrilor de finanţe din zona euro. Reuniţi de ieri la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană şi-au exprimat speranţa ca mâine să se ajungă la un acord. Corespondenta RRA Cerasela Rădulescu relatează despre lucrările primei zile de summit, în care s-a discutat şi despre imigraţie.

Reporter: După aproape 10 ore de discuţii intense pe dosare urgente ale spaţiului comunitari, liderii statelor membre au decis că aşteaptă de la miniştrii de finanţe din zona euro să ajungă la un acord, mâine, când se vor reuni din nou în problema Greciei. În faţa termenului de 30 iunie, aceasta ar putea fi o ultimă încercare în a debloca această criză, ajunsă într-un impas fără precedent, fără acest acord Grecia riscând să nu primească acel ajutor de 7,2 miliarde de euro. În privinţa dosarului imigraţiei au existat multe tensiuni, premierul Italiei, Matteo Renzi, solicitând solidaritate în primirea acestor refugiaţi. Liderii au decis că 40.000 de persoane vor fi relocate din Grecia şi Italia către alte state în următorii doi ani, iar miniştrii de interne vor finaliza schema la sfârşitul lunii iulie şi alţi 20.000 vor fi reinstalaţi.

Donald Tusk: Sunt convins că nu va exista solidaritate privind relocarea atât timp cât imigranţii nu sunt înregistraţi corespunzător. Uniunea va sprijini acest proces financiar şi logistic. Trebuie respectate regulile, în caz contrar Spaţiul Schengen va fi în pericol.

Reporter: Tusk a mai spus că Agenţia europeană Frontex va primi mai multe prerogative, să îi întoarcă de la graniţele Uniunii pe imigranţii ilegali.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iunie