Conferinta Nationala a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania-FABC

Membrii Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) si ai altor asociatii ale pacientilor din intreaga tara, reprezentand pacienti cu cancer, copii si adulti, s-au intrunit, in perioada 26/28.06.2015, in Brasov, pentru Conferinta Nationala FABC, editia a VII-a. Tema principala a conferintei a fost „IMUNO-ONCOLOGIA SI TRATAMENTELE PERSONALIZATE, NOI SPERANTE PENTRU PACIENTII CU CANCER”, scopul fiind cresterea nivelului de informare si educare asupra noutatilor din tratamentul oncologic, si anume imuno-oncologia, testarile genetice, si terapia tintita.

La Conferinta au participat peste 150 de pacienti, membri ai familiei acestora, medici oncologi, hematologi, chirurgi, medici de familie, psihologi, precum si reprezentanti ai altor asociatii pe patologii diferite.

Din partea Ministerului Sanatatii a participat Dr. Sorin Luca, Director General, care a subliniat preocuparea Ministerului in reactualizarea listei de medicamente compensate, in curs de negociere cu companiile farmaceutice, si deasemenea a oferit detalii despre noul subprogram de radioterapie.

Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), prin Vicepresedintele Agentiei, Dr. Marius Tanasa, a subliniat importanta farmacovigilentei si modul de sesizare/raportare/adresare a pacientilor direct Agentiei, privind reactiile adverse generate de tratamente si orice suspiciune legata de medicamente.

Subiectele privind tratamentele personalizate si Imuno-Oncologia, au fost prezentate de catre doctorii Dan Corneliu Jinga de la spitalul Universitar si Marius Geanta de la Centrul de Inovatie in Medicina. Tema ,,Medicina personalizata-prezent si perspective in hematologie”, a fost sustinuta de dr. Leny Caban de la Institutul Fundeni.

Medicii de familie Andrea Neculau si Flavius Pavelescu au prezentat tema ,,Rolul integrator a medicului de familie, pentru pacientul oncologic”, si ,,Aderenta si complianta la tratament” a pacientilor oncologici.

Tema ,,Tehnici de reconstructie mamara si accesul la program”, a fost prezentata de dr. Ioannis Gardikiotis de la Institutul Regional Oncologic (IRO) din Iasi.

Tema ,,Drepturile pacientilor de acces la servicii medicale si tratament”, a fost sustinuta de Av. Dr. Dan Cimpoeru, care a afirmat, din punct de vedere juridic, ca drepturile pacientilor au fost si sunt incalcate. De aceea, FABC, prin Alianta Pacientilor Cronici din Romania-APCR, a carei membru este, a hotarat continuarea demersurilor juridice pentru obtinerea tratamentelor vitale, pacientilor pe care-i reprezinta.

Campania FABC ,,Un viitor fara pata”, din 2013 si 2014, precum si informatii despre carcinomul bazocelular, au fost prezentate de Cezar Irimia, presedinte FABC.

,,Faptul ca am ajuns la a VII-a editie a Conferintei si ca de fiecare data reusim sa aducem in atentia pacientilor si a autoritatilor informatii despre planuri europene de tratament si metode revolutionare de lupta cu cancerul, prezentate de specialistii nostri, ne incurajeaza sa mergem mai departe, sperand in sansa noastra de a supravietui acestei maladii. Imi face placere sa observ ca pacientii si familiile acestora sunt din ce in ce mai implicati, mai interesati sa fie informati si sa aiba o un rol activ, alaturi de medici, in gestionarea cancerului si transformarea bolii intr-o afectiune cronica”, a spus domnul Cezar Irimia, presedinte al FABC.