Partidele proeuropene din Republica Moldova au obţinut aproape 3/4 din mandatele de primar în urma alegerilor locale

Partidele proeuropene din Republica Moldova au obţinut aproape 3/4 din mandatele de primar în urma alegerilor locale care s-au desfăşurat pe 14 şi 28 iunie, precum şi majorităţi în 24 de consilii raionale din totalul celor 32. Totodată, aceste formaţiuni au anunţat că vor iniţia de urgenţă discuţii pentru crearea unei majorităţi parlamentare, în timp ce socialiştii contestă alegerile din capitala Chişinău.
Corespondenţă din Chişinău – Reporter: Victor Pogor, Radio Chişinău – După cum era de aşteptat, marea bătălie la alegerile locale s-a dat pentru primăria municipiului Chişinău, unde în turul doi de scrutin s-au duelat liberalul pro european Dorin Chirtoacă şi reprezentantul Socialiştilor, formaţiune pro-estică, Zinaida Greceanîi. Dorin Chirtoacă a obţinut 53,54% din voturi, dar socialiştii nu recunosc rezultatele alegerilor şi au anunţat că le vor contesta. Partidul Socialiştilor a cerut şi renumărarea voturilor pentru Consiliul municipal Chişinău, unde reprezentanţii partidelor pro-europene au obţinut o majoritate strânsă de 26 din 51 de mandate. O instanţă de judecată de la Chişinău a acceptat astăzi această solicitare. În total pe ţară, partidele pro europene au obţinut mandate de primar în aproape 3/4 din localtăţile Republicii Moldova în urma alegerilor locale generale, înregistrând un scor mai bun decât în urmă cu 4 ani cu aproximativ 5%. În schimb, partidele de stânga  au învins în jumătate din centrele raionale şi în doua din cele trei municipii. De asemenea, formaţiunile de dreapta pot crea majorităţi în 3/4 din cele 32 de raioane. Rezultatele alegerilor locale demonstrează faptul că cetăţenii Republicii Moldova, în pofida dezamăgirilor înregistrate în ultima perioadă, au ales vectorul de dezvoltare pro europeană – a comentat, pentru Radio Chişinău, directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.
Arcadie Barbăroşie: La nivel naţional partidele pro europene s-au manifestat mai bine decât la alegerile parlamentare din 30 noiembrie anul trecut. Cetăţeanul înţelege necesitatea orientării europene, apropierii de modelele de dezvoltare europene. Acest credit de încredere va trebui onorat pe parcursul următorului mandat. Faptul că Dorin Chirtoacă a câştigat în municipiul Chişinău confirmă această concluzie, dar cetăţeanul a votat mai degrabă împotrivă decât pentru.
Reporter: Liderii formaţiunilor care au obţinut majoritatea după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal, au anuţat astăzi, după încheierea scrutinului local, că sunt gata să înceapă discuţiile pentru crearea unei coaliţii la nivel central, lucru care nu le-a reuşit anterior. Crearea unei alianţe parlamentare majoritare este necesară după ce guvernul minoritar condus de Chiril Gaburici a demisionat acum două săptămâni. Guvernul minoritar format din PLDM şi PD fusese investit în luna februarie cu sprijinul deputaţilor comunişti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI