România şi ţările baltice s-au opus participării ruşilor la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE

Ministerul de Externe al Finlandei a decis să nu admită participarea parlamentarilor ruşi la sesiunea Adunării Parlamentare a Oragnizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, bazându-se pe refuzul manifestat de patru ţări: Estonia, Letonia, Lituania şi România, a anunţat, pentru jurnalişti, Nikolai Kovaliov, deputat în Duma de Stat de la Moscova, reprezentant special la Adunarea Parlamentară a OSCE pentru combaterea terorismului. Prin urmare, delegaţia Rusiei nu va participa la sesiunea Adunării Parlamentare a OSCE de la Helsinki.

Anterior, Serghei Narîșkin, președintele Dumei de Stat, comunicase că delegaţia rusă a refuzat să meargă la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a OSCE de la Helsinki, după ce Finlanda nu i-a permis să intre în această ţară lui Narîşkin şi altor parlamentari ruşi, care se află pe lista neagră a Uniunii Europene.

Nikolai Kovaliov a spus că cele patru state amintite mai sus s-au pronunţat contra participării parlamentarilor ruşi la sesiune. „Acolo erau trei sau patru ţări care s-au opus participării noastre. Desigur, este vorba de ţările baltice… Estonia, Letonia, Lituania şi cred că şi România. Ministerul de Externe din Finlanda s-a bazat pe opinia acestor ţări şi a luat deodată decizia să nu mai permită participarea noastră„, a spus Kovaliov.

El crede că Finlanda a luat această decizie şi sub presiunea autorităţilor de la Bruxelles şi Washington.

Traducerea: Viorel Patrichi

RIA NOVOSTI – Rusia – 1 iulie