Ziua Justiţiei

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Justiţiei, instituită de Guvern în 1994, eveniment care marchează rolul şi importanţa puterii judecătoreşti, a partenerilor justiţiei şi a tuturor oamenilor legii în consolidarea statului de drept. Conducerea Instanţei Supreme apreciază într-un comunicat de presă că Ziua Justiţiei sărbătoreşte munca desfăşurată cu onoare şi respect de întreg personalul din domeniu şi contribuţia celor implicaţi în înfăptuirea actului de justiţie. Cu această ocazie, Consiliul Superior al Magistraturii va organiza la Curtea de Apel Bucureşti o serie de manifestări

Cu ocazia Zilei Justiţiei, ministrul justiţiei a adresat următorul mesaj:

„Doresc să transmit, în primul rând, felicitări personalului din întregul sistem judiciar pentru activitatea desfăşurată.

Perioada trecută de la ultima celebrare a Zilei Justitiei nu a fost deloc una uşoară. Aş putea spune chiar dimpotrivă, sarcinile şi exigentele  cărora sistemul a trebuit să le răspundă au fost parcă  mai multe şi mai complexe.

În calitate de Ministru al justiţiei am ca principală responsabilitate asigurarea resurselor normative, umane şi materiale care să asigure funcţionarea mecanismului judiciar în condiţii  de calitate şi eficienţă. Vă asigur că voi depune toate eforturile pentru a obţine în continuare o cât mai mare susţinere din partea Executivului pentru priorităţile sistemului judiciar.

Consider că din acest punct de vedere suntem deja înscrişi pe un drum bun şi sunt extrem de încrezător că în viitorul apropiat vom reuşi să dăm în folosinţă obiective de investiţii în infrastructură, dar şi să asigurăm pregătirea magistraţilor şi întregului personal în vederea punerii în practică cu succes şi a Codurilor Penal şi  de Procedură Penală. 

Cred că suntem cu toţii de acord că lumea justiţiei este una complexă şi  necesită uneori efort şi răbdare pentru a o înţelege în profunzime. Să remarcăm că personalităţile care compun acest spaţiu profesional sunt magistraţi – judecători şi procurori, avocaţi, notari, dar şi reprezentanţii mediului academic, jurişti, grefieri şi personalul instanţelor, executori, personalul penitenciarilor etc. 

Menirea existenţei şi celebrării unei Zile a Justiţiei este tocmai sublinierea faptului că toţi aceştia au nevoie să reprezinte o comunitate în avangarda societăţii şi în slujba cetăţeanului, şi care să servească şi să protejeze, cu  onestitate şi respect, idealul nobil de dreptate.

În acest spirit, vă rog pe toţi cei care faceţi parte din corpul judiciar să vă înrolaţi în demersul ambiţios pe care vi-l propun pentru bilanţul următoarei sărbătoriri a Zilei Justiţiei:  creşterea credibilităţii interne şi externe a actului de justiţie ca serviciu public performant şi la standarde europene recunoscute.

În încheiere permiteţi-mi  să va mulţumesc, o data în plus,  pentru efortul  tuturor celor care  activează  sau sunt apropiaţi de  lumea justiţiei şi să vă urez satisfacţii profesionale şi personale, precum şi să privim spre viitor cu mai multă speranţă şi încredere!”