Referendumul din Grecia va intra în istoria lumii ca dată în care un popor european mic s-a ridicat împotriva unor interese uriaşe – a spus Yanis Varufakis

Ministrul elen de finanţe, Yanis Varufakis, şi-a anunţat în această dimineaţă demisia, un gest neaşteptat la doar o zi după ce grecii au respins prin referendum, aşa cum îşi dorea guvernul, propunerile creditorilor internaţionali ai ţării. Varufakis dă vina pe partenerii din zona euro care ar fi căutat excluderea sa de la negocieri. Între timp, în aşteptarea unor noi convorbiri cu creditorii, premierul Alexis Tsipras poartă de la această oră consultări cu liderii partidelor parlamentare. Corespondentul RRA, Monica Chihaia, revine cu cele mai noi informaţii de la Atena.

Reporter: Ministrul de finanţe, Yanis Varufakis, şi-a anunţat în această dimineaţă demisia. Un anunţ surprinzător, motivat de decizia sa de a uşura astfel negocierile guvernului cu instituţiile creditoare în vederea ajungerii la un acord. Este de datoria mea să-l ajut pe Alexis Tsipras să valorifice aşa cum consideră mai bine mandatul primit din partea poporului grec prin referendum – a declarat Yanis Varufakis. La scurt timp după anunţarea rezultatelor referendumului mi-a fost adusă la poziţia Eurogrupului şi a altor parteneri, care au transmis premierului mesajul că ar aprecia absenţa mea la întâlnirile ce vor urma – a adăugat acesta.  Referendumul din 5 iulie va intra, însă, în istoria lumii, ca dată în care un popor european mic s-a ridicat împotriva unor interese uriaşe a mai spus Yanis Varufakis. La această oră, premierul Alexis Tsipras are o întâlnire cu liderii partidelor parlamentare, de la care a fost exclus, însă, liderul formaţiunii de extremă dreapta Zorii Aurii, pentru a stabili în comun propuneri pe care Grecia le va prezenta partenerilor şi instituţiilor creditoare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 iulie