România ar trebui să folosească situaţia din Grecia şi să întărească parteneriatul cu această ţară – a spus ministrul român al economiei Mihai Tudose

România ar trebui să folosească situaţia din Grecia şi să întărească parteneriatul cu această ţară – a spus astăzi ministrul român al economiei Mihai Tudose. Prezenţi la un eveniment pe teme economice, mai mulţi oameni politici şi specialişti în domeniu au apreciat că deocamdată se fac doar speculaţii cu privire la ce se va întâmpla în continuare în Grecia.
Reporter: Alina Stănuţă: Ministrul economiei, comerţului şi turismului, Mihai Tudose, preciza că deocamdată se fac doar speculaţii despre ceea ce va urma în Grecia după referendumul de duminică. Mihai Tudose a declarat că România ar trebui să întărească relaţiile cu Grecia, menţionând că în opinia sa turismul de Elada va contribui la ieşirea ţării din criză.
Mihai Tudos: Nu cred că va trebui să folosim, chiar dacă sună mercantil situaţia din Grecia, şi să strângem relaţiile cu Grecia, întârind parteneriatul pe care îl avem. Eu nu cred nu va mai funcţiona turismul în Grecia şi cred că va fi unul din principalii factori determinanţi în ieşirea din criză.
Reporter: Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din România, Mihai Daraban, consideră că ţara noastră ar putea avea de suferit prin efectul asupra monedei euro, dar menţionează că riscurile sunt totuşi mici.
Mihai Daraban: Noi am mai fost obişnuiţi cu fluctuaţii de curs, deci nu este o problemă. Noi suntem totuşi ţara care încă n-a trecut le euro. Avem această stabilitate macroeconomică şi nu cred că vor fi probleme majore. Problemele majore cred că vor fi mai degrabă spre vestul Europei, spre marii finanţatori ai Greciei.
Reporter: Deşi Grecia nu este un partener de top al României în relaţiile comerciale, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu, spune că în acest moment importurile şi exporturilor din şi către Grecia nu au loc.
Mihai Ionescu: Atâta timp cât băncile greceşti nu lucrează, şi probabil nu vor lucra o perioadă de timp, este clar că şi livrările de mărfuri în ambele sensuri nu vor mai avea loc. Exportăm masă lemnoasă, produse ale metalurgiei neferoase, importăm prodese care nu se cultivă la noi începând cu măsline, citrice, undeva în jur de o jumătate de miliarde de euro sunt exporturile noastre către ei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 6 iulie