Preşedinţii moldovean şi român susţin aderarea Moldovei la UE

Preşedinţii român şi moldovean au îndemnat miercuri la reformarea Moldovei, astfel încât ea să se poată alătura Uniunii Europene.

„Moldova are o şansă de a se moderniza, iar aceea este integrarea în Uniunea Europeană”, a declarat preşedintele moldovean Nicolae Timofti după discuţiile cu preşedintele român Klaus Iohannis din oraşul universitar Suceava.Ambii preşedinţi au cerut ca guvernul Moldovei să adopte reforme şi să lupte împotriva corupţiei, exprimându-şi speranţa că recenta victorie a partidelor pro-europene la alegerile locale va duce la formarea unui guvern puternic şi stabil.Ultimul premier al Moldovei a demisionat în iunie, ca urmare a unei investigaţii privind autenticitatea diplomelor sale de absolvire a liceului, respectiv a facultăţii.Moldova a semnat în 2014 un acord de asociere cu Uniunea Europeană, înfuriind Rusia. Moldova a fost absorbită în URSS în 1940, însă şi-a recâştigat independenţa în 1991.

România, membru UE, susţine puternic ambiţiile Moldovei privind aderarea la Uniunea Europeană.

Timofti, un fost judecător, a primit un titlu onorific din partea Universităţii Ştefan cel Mare din oraşul nord-estic Suceava, ca recunoaştere a poziţiei sale pro-europene şi pro-româneşti, incluzând susţinerea unei legi care a permis unor zeci de mii de cetăţeni moldoveni să obţină şi cetăţenia română. Suceava, în nord-estul României, era în secolul 14 capitala Moldovei. Timofti a numit-o „vechea inimă a Moldovei”.

Oamenii au manifestat în capitala moldoveană Chişinău în ultimele luni, cerând reunificarea cu România. Moldova a fost parte a României între 1918 şi 1940. Cei doi vecini folosesc aceeaşi limbă română. România oferă anual 5.000 de burse moldovenilor pentru a studia în şcolile şi universităţile din România, a declarat Iohannis, iar comerţul bilateral s-a ridicat la 1 miliard de euro anul trecut.

Traducere: Andrei Suba – RADOR

THE ASSOCIATED PRESS (SUA) –  7 iulie