2015. július 8

Mihai Răzvan Ungureanu átvette a Külföldi Hirszerző Szolgálat vezetését

Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnök, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátora szerdán átvette a Külföldi Hirszerző Szolgálat (SIE) vezetését. A beiktatási ceremónián részt vett Klaus Iohannis államfő is, aki kihangsúlyozta, hogy a SIE fontos szerepet tölt be az euroatlanti és nemzetközi kapcsolatok és együttműködés perspektivája tekintetében is, hiszen hatékony munkát végzett a stratégiai elemzések és a nemzetközi érdekek előmozditása terén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.08)

A Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete munkakonfliktust robbant ki

A Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete bejelentette, hogy munkakonfliktust robbant ki és aláirásgyűjtésbe kezd az általános sztrájk megszervezéséért, mivel nem oldódtak meg követeléseik. A szakszervezet szerint továbbra sem kapják az étkezési jegyeket és még mindig nem fizetik a 13. fizetést, a túlórákat és a vakációs prémiumot. Mi több, az a kormányhatározat, mely értelmében a közigazgatási dolgozók fizetése 12%-al növekedik nem alkalmazható mindaddig, amig a Pénzügyminisztérium nem emeli meg a kiadások keretét. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.08)

Victor Ponta hazaérkezett a törökörszági klinikáról

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök csaknem egy hónapos törökországi gyógykezelés után csütörtöktől visszatér a kormány élére, erről szerdán levélben tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt.A kormányfő mankókkal érkezett szerdán a bukaresti kormánypalotába. Az államfő június 22-én Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettest nevezte ki ideiglenes kormányfőnek, mivel Ponta távollétében nem tudta ellátni feladatát. Tekintettel arra, hogy Gabriel Oprea az ideiglenes miniszterelnöki tisztséget elnöki rendelet értelmében vette át, e rendelet érvényességének hatálytalanitása, valószinüleg, egy másik, hasonló rendelet révén történik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.08)

A kormány a többszörösére emelte a vezető tisztségviselők fizetését

A kormány a többszörösére emelte az ország 48 vezető tisztségviselőjének fizetését, közölte szerdán Gabriel Oprea ideiglenes kormányfő, hozzáfűzve, hogy az év végéig valamennyi közalkalmazott béremelésben részesül. A szerdai kormányülésen rendeletet fogadtak el arról, hogy augusztustól megemelik az államfő, a miniszterelnök, a parlamenti elnökök, a miniszterek és titkosszolgálati igazgatók járandóságát. Oprea közölte, hogy a kormány jelenleg a szakszervezetekkel egyeztet az új közalkalmazotti bértábláról, amely, a tervek szerint, a jövő évtől lép hatályba és a legkisebb közalkalmazotti bér 1200 lej lesz.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -07.08)

„Románia modellnek számít Európában a kisebbségi jogok tiszteletben tartása terén”

„Románia modellnek számít Európában a nemzeti kisebbségi jogok tiszteletben tartása terén”, nyilatkozta Bogdan Aurescu külügyminiszter e téma kapcsán szerdán tartott temesvári sajtóértekezletén. Mint hozzáfűzve, „Románia nemcsak a nemzeti kisebbségek védelmezését, de a kisebbségek részvételét is támogatja a román társadalmat érintő döntések meghozásában”. „Romániának sikerült kialakitania egy igazi interkultúrális modellt a többség és a kisebbség között. Egy olyan modellt, amely érvényre juttatja a kultúrális sokszinűséget”. Bogdan Aurescu kihangsúlyozta a német kisebbség hozzájárulását a román társadalom fejlődéséhez, megjegyezve, hogy Románia és Németország állandó dialógust folytat e kisebbség javára hozott intézkedések alkalmazása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.08)

A romániai kis- és közepes vállalatok két, új finanszirozási programba részesülhetnek

A romániai kis- és közepes vállalatok két, új finanszirozási programba részesülhetnek, amelyeket az Európai Befektetési Alap szerdán mutatott be. Ezek egyike lehetővé teszi a mikróvállalatok, de elsősorban a fiatal, vidéki vállalkozók finanszirozását. E program a bankoknak 150 ezer euróig terjedő összeget garantál, amelyet kölcsön formájában felvehetnek a kis- és közepes vállalatok. A becslések szerint a következő három év alatt több, mint 1.600 kis- és közepes vállalat részesül e finanszirozásba. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.08)

Rozalia Gănciulescu