Statele Unite consideră că Grecia trebuie să rămână în Zona Euro

Trezoreria americană urmăreşte îndeaproape situaţia din Grecia, iar Statele Unite consideră că ţara trebuie să rămână în Zona Euro. Preşedintele american, Barack Obama, a avut, astăzi, convorbiri telefonice cu cancelarul german, Angela Merkel, dar şi cu premierul Alexis Tsipras, pe care i-a încurajat să ajungă la un acord. În pofida impactului financiar redus pe care criza greacă l-ar putea avea peste ocean, America citeşte această criză în lectura mai largă a geopoliticii, după cum explică din Washington corespondentul RRA, Doina Saiciuc.
Reporter: Secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, le-a cerut, ntr-o convorbire telefonică, primului ministru grec, Alexis Tsipras, şi ministrului finanţelor, Euclid Tsakalotos, să reia dialogul cu creditorii internaţionali. Potrivit unui comunicat al Departamentului Trezoreriei, domnul Lew şi-a exprimat speranţa că reluarea dialogului va permite Greciei să facă dificilele, dar necesarele reforme fiscale şi structurale pentru a reveni la creşterea economică şi a ajunge la sustenabilitatea datoriei în cadrul Zonei Euro. Trezoreria americană monitorizează cu atenţie situaţia din Grecia şi va rămâne în strânsă legătură cu liderii greci în următoarele zile. Preşedintele Obama însuşi a discutat telefonic criza grecească cu preşedintele Franţei, François Hollande. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a spus, în conferinţa sa de presă zilnică, că este nevoie atât de un pachet financiar, cât şi de reforme, pentru ca Grecia să fie cel puţin pe calea unei oarecare sustenabilităţi a datoriei şi pe aceea a deschiderii către creşterea economică. Liderii europeni sunt, însă, reticenţi în a fi de acord cu analiza Washingtonului, aceea că, alături de pachetul de reforme structurale, Grecia are nevoie de o uşurare a datoriei sale. Grecia ar trebui să rămân parte a Zonei Euro – recomandă Casa Albă. Consideră SUA criza grecească şi referendumul de duminică din Grecia drept o criză politică pentru Uniunea Europeană şi pentru moneda euro? Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a evitat să caracterizeze criza grecească din punct devedere politic.
John Kirby: Respectăm procesul democratic din Grecia. Poporul grec trebuie să-şi afirme opiniile. Primul ministru Tsipras a declarat acum că locul Greciei este în Zona Euro şi în Europa şi şi-a exprimat dorinţa de a se reîntoarce imediat la masa negocierilor. Dorim foarte mult, aşa cum am spus de la bun început, ca toate părţile să reia discuţiile pentru a ajunge la un rezultat constructiv.
Reporter: Grecia nu înseamnă prea mult pentru economia SUA. Economiştii americani sunt de acord că riscurile de contaminarea sistemului economic şi financiar american sunt mici. Legăturile directe dintre sistemele american şi grec sunt, evident, mici. Chiar şi exporturile SUA către Uniunea Europeană, ca întreg, nu au reprezentat anul trecut decât 1,5% din PIB-ul american. Experţii estimează că exporturile dinspre SUA către Grecia reprezintă 0,006% din economia americană. Important, şi legăturile financiare dintre SUA şi Grecia sunt minime. Colapsul unei bănci europene mari, însă, cred experţii, ar putea avea un impact major asupra SUA. Riscul ar fi, totuşi, mult mai mic decât în 2012, când Grecia a fost în pragul falimentului, pentru că, acum, instituţiile financiare americane sunt într-o formă mult mai bună. Sigur, însă, că dacă impactul crizei greceşti asupra sistemului economic şi financiar american este minim, din punct de vedere geopolitic, impactul ar putea fi unul important.
Suntem, evident, conştienţi de locul Greciei în Europa, din punct de vedere geopolitic, şi nimeni nu ignoră acest fapt, dar acum ne concentrăm asupra crizei economice pentru a ne asigura că toate părţie în discuţie vor găsi o cale constructivă de a avansa – a arătat, în conferinţa sa de presă de la Departamentul de Stat, purtătorul de cuvânt John Kirby.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI