Un nou summit al Uniunii Europene pe tema Greciei va avea loc duminică, anunţă oficiali europeni

Miniştrii de finanţe din Zona Euro aşteaptă astăzi o nouă cerere oficială de ajutor financiar din partea Greciei, a precizat preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, la finalul reuniunii de ieri, care a precedat summitul Zonei Euro, ce se desfăşoară la Bruxelles. Cererea va fi discutată astăzi de către miniştrii de finanţe în cadrul unei teleconferinţe.
Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că miniştrii de finanţe din Zona Euro nu au primit noile propuneri pe care le aşteptau de la Grecia, dar a spus că ministrul elen de finanţe, Euclid Tsakalotos, a prezentat o evaluare a părţii elene după votul negativ de la referendum. Dijsselbloem a mai spus că Eurogrupul va solicita instituţiilor Uniunii Europene să analizeze situaţia financiară din Grecia, respectiv, nevoile sale de finanţare. Apoi, instituţiile vor reveni la Eurogrup, a mai spus şeful Eurogrupului, condiţionând astfel începerea negocierilor. La rândul său, ministrul grec de finanţe, Tsakalotos, a declarat, la Bruxelles, că Zona Euro a arătat ţării sale voinţă politică pentru a acorda Greciei o nouă şansă.
Realizator: Cu puţin timp în urmă, oficiali europeni au anunţat că un summit al Uniunii Europene pe tema Greciei va avea loc duminică, iar Atena trebuie să facă propuneri de acord până vineri. Mai mulţi lideri din Zona Euro au pledat ieri pentru un acord intermediar de câteva luni. Premierul grec, Alexis Tsipras, va vorbi astăzi în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, după referendumul din Grecia, prin care au fost respinse propunerile creditorilor internaţionali.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 iulie