2015. július 9

Világviszonylatban csökkent az élelmiszertermékek ára

Az élelmiszertermékek ára a múlt hónapban, világviszonylatban, egy százalékkal csökkent. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), amely az alapélelmiszer-cikkek árjegyzéseit figyeli, havonta közli az árak alakulását. A FAO-mutatók szerint az élelmiszertermékek ára júniusban 165 ponttal csökkent, ami annak köszönhető, hogy világszerte 7%-al csökkent a cukor és csaknem 5%-al a tejtermékek ára. Az emlitett időszakban a növényi olaj és a gabonafélék enyhén drágultak, mig a hús ára nem módosult. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)

Több, mint 4%-al drágultak a a lakások az év első részében

Ez év első részében, Romániában több, mint 4%-al drágultak a lakások az elmúlt esztendő utolsó hónapjaihoz képest. Az Európai Unió Statisztikai Hivatalának adatai szerint ez év első negyedévében Romániában drágultak a leginkább az ingatlanok. Az első negyedévben az apartmanok és a lakások ára magasabb volt az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest is. Romániában az ingatlanok az utóbbi 12 hónapban 3,7%-al drágultak, ami jóval mérsékeltebb növekedést jelentett, mint például Irországban – csaknem 17% -, Svédországban – több, mint 11% -, vagy Magyarországon – mintegy 10%. Az elemzett időszakban Olaszországban, Franciaországban és Lettországban csökkentek az ingatlanok ára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)

Szombaton hivatalosan megnyitják a második nagylaki határátkelőt

A második, a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelő, valamint a Pécska és Arad között épült tiz kilóméteres autópálya hivatalos megnyitása szombaton a román és a magyar kormány képviselőinek jelenlétében történik. Az újonnan létesült határátkelő közvetlen kapcsolatot teremt majd Magyarország és Románia között, összekötve az A1-es és az M43-as autópályát és bekapcsolva Aradot az európai gyorsforgalmi hálózatba. A Nagylak-Arad autópályaszakasz 39 kilóméter hosszú.Az előző nagylaki határátkelő továbbra is nyitva marad és csak a nagy teherbirású gépjárművek vehetik igénybe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)

Az olaszországi románokról és a menekültválságról tárgyalt Bukarestben Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter elismeréssel beszélt csütörtökön, Bukarestben az Olaszországban élő román közösség társadalmi beilleszkedéséről. Gentiloni a menekültválság uniós szintű megoldási lehetőségeiről is egyeztetett vendéglátójával, Bogdan Aurescuval. A két külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy másfél millió román él Olaszországban és ez a legnépesebb nem olasz közösség Itáliában. Gentiloni szerint szociális és kulturális beilleszkedésüket az olasz hatóságok nagyon jónak ítélik meg. Az olasz külügyminiszter üdvözölte, hogy Románia is az Európai Unió közös felelősségét hangsúlyozza a menekültkérdésben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.09)