Habitat pentru Umanitate Piteşti şi Michelin România inaugurează proiectul “Casa Familiei Zanfir”

Piteşti, 8 iulie 2015 – Proiectul “Casa Familiei Zanfir”, ce a debutat pe 24 aprilie 2015 şi este iniţiat de Habitat pentru Umanitate Piteşti cu sprijinul Michelin România, va fi finalizat pe 10 iulie printr-o ceremonie de înmânare a cheilor noii case construite pentru familia din Milcoveni, comuna Corbu. Proiectul face parte din campania „Români pentru Români” iniţiată în 2014 şi derulată de asociaţia Habitat pentru Umanitate Piteşti şi partenerii săi în beneficiul victimelor inundaţiilor.

Finalizarea proiectului va fi marcată de o ceremonie ce va avea loc vineri, 10 iulie, începând cu ora 10:30 în Milcoveni, comuna Corbu, județul Olt în prezența echipei Habitat pentru Umanitate Piteşti, reprezentanţilor Michelin România, a oficialităților locale şi a domnului Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România.

În 25 de ani de voluntariat și management de proiecte comunitare de îmbunătățire a mediului de locuit nu am întâlnit nivelul de devotament și participare a unei companii cu frecvență atât de mare la voluntariat ca și Michelin România. Compania a stabilit un standard foarte ridicat iar eu pot doar să ridic pălăria și să mulțumesc zecilor de voluntari implicați și conducerii așijderea pentru diferența extraordinară făcută în viața unei familii sinistrate post inundațiile din 2014”, a spus Adrian Ciorna, președintele asociației piteștene.

Pentru sprijinirea proiectului şi a beneficiarilor acestuia, familia Zanfir, Michelin România a donat 15 mii de euro pentru construcţia noii case şi a mobilizat nouă grupe de voluntari pentru a se implica într-un proiect de referinţă pentru comunitatea din Corbu. În cele peste două luni cât s-a desfăşurat proiectul, o echipă de peste 80 de voluntari Michelin a lucrat alături de familia Zanfir la montat pereți, ferme de acoperiș, izolații, gips carton sau la zugrăvit.

„Acest proiect –  care este în fața noastră – este o dovadă solidă a eficacității parteneriatului franco-român care merge dincolo de activitățile de afaceri. Felicit din toată inima echipele de voluntari Michelin care au dăruit timpul lor și au pus suflet în această realizare”, a declarat domnul Francois Saint-Paul, Ambasadorul Franței în România.

Ginel Mușat, un entuziast mobilizator al echipei Michelin și responsabil IT în companie, prezent la Corbu, a declarat: “A fost o experienţă interesantă, care te scoate din zona de confort şi te ajuă sa conştientizezi că printr­-un minim gest de implicare poţi contribui semnificativ la îmbunătăţirea vieţii unei familii. Mă bucur că echipa Michelin a fost extrem de entuziasmată şi implicată în proiect şi că împreună am reuşit să contribuim la starea de bine a familiei Zanfir”.

Campania Români pentru Români” se desfăşoară în perioada 2014-2016 şi are ca obictive construirea a 10 case noi şi efectuarea a 100 reparații post inundațiilor din iulie 2014. Costul aferent acestui proiect de intervenţie este de 370 de mii de euro.

Povestea familiei Zanfir

Vasile Zanfir, capul familiei beneficiar are 49 de ani și își câștigă existența ca paznic la o firmă de pază și protecție. Este căsătorit cu Florica, 45 de ani care este casnică. Au împreună un fiu, Costin Aurelian, absolvent de liceu, 21 de ani care locuiește cu ei. Au și o fiică, 24 de ani, Cristina care locuiește nu departe cu soțul ei Ionuț. Până acum 1 lună Costin nu era angajat dar muncea cu ziua în sat sau la animale cu ceilalți membri ai familiei – acum este și el paznic. Au 1 măgar, 1 porc și câteva găini în gospodărie. Singurul venit stabil până acum 1 lună era al lui Vasile, anume un salariu lunar de 700 de lei.

Până la mijlocul anului trecut locuia cu ei și nepoțelul Denis de 4 ani. Denis e fiul Cristinei, 25 de ani și al lui Ionuț, 28 de ani. Drama a survenit în 29 iulie 2014 cânt râul Vedea le-a dat peste cap agoniseala și le-a dărâmat casa. O casă simplă din pământ, a unor oameni modești de la țară, din satul Milcoveni, comuna Corbu aflat la granița județelor Argeș și Olt. Vasile se confesează scurt, cu resemnare pe locul unde anterior fusese căminul lor: “A venit apa, cred că era de un metru și ceva și s-a dărâmat casa.” O a doua dramă a acestor oameni este că Ionuț și Cristina au fost infectați cu HIV în spital. Și din acest motiv fiul lor Denis, nepoțelul familiei Zanfir beneficiar de locuință reconstruită, locuia cu bunicii.

Despre Habitat pentru Umanitate Piteşti

Misiunea asociației este de a aduce laolaltă oameni, companii, fundaţii, şcoli, biserici, universităţi spre a construi case, comunităţi şi speranţă solidarizând cu oamenii în nevoie. Habitat a fost fondată în 2001 și a derulat proiecte în 28 de localități din România îmbunătățind mediul de locuit pentru 292 de familii în nevoie.

Organizația operează în nume propriu sau prin parteneri iar dezvoltarea programelor sale este importantă în contextul în care în România peste 150.000 de familii de români ar avea nevoie de un parteneriat Habitat spre obținerea unei locuințe noi simple și decente. Alte sute de mii au nevoie de sprijin similar pentru aducerea locuințelor curente la un minim standard de siguranță și decență a locuirii.

Despre Michelin România

Misiunea Michelin este de a contribui la progresul mobilității persoanelor și bunurilor, în acelaşi timp asumându-și un rol activ în dezvoltarea comunității. Având în vedere acest angajament, încă de la venirea în România, Michelin s-a implicat într-o varietate de proiecte sociale și educaționale, având în mod constant inițiative de siguranță rutieră, care au un impact economic direct asupra dezvoltării comunităților locale.

Grupul Michelin şi-a început activitatea în România în august 2001. În prezent, Michelin are în România aproape 3000 de angajaţi, trei uzine, două la Zalău şi una la Floreşti şi o reţea comercială. Începand cu anul 2014, Bucureștiul a devenit centru de coordonare a noii regiuni Europa Centrală și de Sud (12 țări).