Regii Spaniei vor oferi un dejun la Palatul Regal preşedintelui României

Regii vor oferi luni un dejun la Palatul Regal în onoarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a soţiei sale, Carmen, cu prilejul vizitei sale oficiale în Spania, în care se va întâlni cu monarhul precum şi cu şeful guvernului, Mariano Rajoy. Activitatea oficială în Madrid a preşedintelui român, învestit în decembrie 2014, va începe cu o întrevedere cu Felipe VI la Palatul Zarzuela, de unde se va deplasa la Palatul La Moncloa pentru a se întâlni cu preşedintele /guvernului/ Rajoy. Apoi, ambii vor susţine o conferinţă de presă, după care va avea loc dejunul la Palatul Regal, la care vor participa diverse autorităţi instituţionale, precum şi reprezentanţi ai mediilor de afaceri, politic şi cultural din cele două ţări. La începutul mesei va avea loc un toast, în care Klaus Iohannis şi Felipe VI vor susţine discursuri în faţa invitaţilor.

Este prima vizită oficială în Spania a lui Iohannis, al patrulea preşedinte al României, care în 2014 i-a urmat lui Traian Băsescu pentru exercitarea unui mandat de cinci ani. Constituţia românească acordă preşedintelui ţării atribuţii ce merg dincolo de reprezentarea instituţională. El are autoritate în materie de politică externă şi de apărare şi îi propune pe primul ministru şi pe responsabilii Curţii Constituţionale, procuraturii şi serviciilor secrete.

În timpul ultimului deceniu, Spania şi România au menţinut o fluidă relaţie bilaterală, canalizată de diferitele guverne ale celor două ţări. Ministrul afacerilor externe, José Manuel García-Margallo, a vizitat Bucureştiul în mai 2013, în timp ce premierul Victor Ponta a vizitat Spania în iulie acelaşi an, iar titularul externelor, Titus Corlăţean, a făcut-o în martie 2014.

LA VANGUARDIA – 10 iulie