Moschee, nu şcoală islamică

Subiectul construirii unei moschei la Bucureşti şi a unei biserici ortodoxe la Istanbul s-a aflat pe agenda celor două state, timp de mai bine de un deceniu. Dar nu şi construirea unei şcoli islamice sau a unei alte clădiri, odată cu lăcaşul de cult destinat comunităţii musulmane din România. Clarificările vin din partea Ministerului român de Externe.

Reporter: Potrivit MAE, partea română este cea care a propus un proiect pe bază de reciprocitate: construirea unei moschei la Bucureşti, respectiv, a unei biserici ortodoxe române la Istanbul. Subiectul a fost discutat în cadrul tuturor întâlnirilor la nivel înalt dintre cele două părţi, în ultimii 11 ani. O recunoaşte şi fostul preşedinte:

Traian Băsescu: Nimeni nu a îndrăznit până acum să cedeze la această paritate. Se pare că singurul care s-a găsit să cedeze este premierul Victor Ponta.

Reporter: Turcia, prin intermediul ambasadei sale la Bucureşti, a discutat direct cu Primăria Capitalei, pentru a identifica terenul, care, ulterior, a trecut de la Regia Patrimoniului Protocolului de Stat, la Secretariatul de Stat pentru Culte, iar în luna mai, terenul de peste un hectar din Bulevardul Expoziţiei a fost dat spre folosinţă, timp de 49 de ani, Muftiatului Cultului Musulman din România. Până acum, Biserica Ortodoxă Română nu a primit un teren similar la Istanbul, pentru a construi un lăcaş de cult. MAE spune că procesul este în curs, iar în urma solicitării părţii române, a fost acceptată desfăşurarea serviciului religios ortodox în limba română, la Biserica Sfântului Muceniţă Paraschevi, din Istanbul, ctitorie a Voievodului Constantin Brâncoveanu. MAE susţine că nu s-a discutat şi despre construirea unei şcoli islamice la Bucureşti sau a unei alte clădiri, odată cu lăcaşul de cult.

TVR 1 – 13 iulie