2015. július 13

Klaus Iohannis államfő Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel találkozott

Klaus Iohannis államfő hétfőn, Madridban, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel találkozott. A megvitatott témák között szerepelt az időszerű nemzetközi politika és a spanyolországi román közösség helyzete. A román közszolgálati rádió kiküldött munkatársa szerint sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis kihangsúlyozta, hogy a spanyol befektetők átfogóbb, diverzifikáltabb és hosszú távú részvételét szorgalmazza az energetika, az ipar és a mezőgazdaság terén. Románia és Spanyolország közös nézetet oszt, ami az EU-n belüli együttműködés konszolidálását illeti, fűzte hozzá, köszönetet mondva a spanyol kormányfőnek azért a nyitottságért, amellyel a román állampolgárokat integrálták a spanyol társadalomba. Mariano Rajoy kormányfő is kitért a román állampolgárok teljes mértékű beilleszkedésére a spanyol társadalomba. Mint hozzáfűzte, a román államfővel az ukrajnai és a libiai helyzetről, valamint a dzsihádista terrorizmus leküzdésének szükségéről is beszéltek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.13)

Klaus Iohannis: Az Elnöki Hivatal, mint intézmény, továbbra is közreműködik a kormánnyal

Az Elnöki Hivatal, mint intézmény, továbbra is közreműködik a kormánnyal, noha a miniszterelnök saját magát függesztette fel a Szociáldemokrata Párt vezetéséből, hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő, aki hivatalos látogatáson Madridban tartózkodik. Mint hozzáfűzte: fenntartja a június 5-én kifejezésre juttatott álláspontját, mely szerint Victor Ponta kormányfő lemondását kérte. A miniszterelnök a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy az Elnöki Hivatallal kimondottan intézményes szinten folytatja a közreműködést a politikai, gazdasági és társadalmi stabilitás szavatolásáért. Victor Ponta azt is megjegyezte, hogy Klaus Iohannis államelnök hazatérése után felújitja a megbeszéléseket a végleges tisztségviselő kinevezéséért a szállitási minisztérium élére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.13)

Zárolta a korrupcióellenes ügyészség a román kormányfő vagyonát

Zárolta az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hétfőn Victor Ponta miniszterelnök vagyonát, miután azzal gyanúsította, hogy a 2007-2008-as ügyvédi tevékenysége idején valós munkavégzés nélkül, hamisított tevékenységi beszámolók alapján vett fel havi két-háromezer eurós ügyvédi honoráriumot üzlettársa, Dan Sova ügyvédi irodájától. A DNA közleményéből nem derül ki, hogy teljes vagy részleges vagyonzárról van-e szó, de a vádhatóság szerint Ponta összesen mintegy 260 ezer lejnyi jogtalan haszonra tett szert a szintén korrupcióval gyanúsított Dan Sova irodája révén. A DNA közleménye azt követően jelent meg, hogy Ponta gyanúsítottként kihallgatásra jelentkezett hétfőn a vádhatóságnál. A miniszterelnök ártatlannak mondja magát. Távozásakor közölte, hogy kérésére független könyvvizsgálatot rendeltek el.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.13)

A napokban összeül a Szociáldemokrata Párt

Mins ismeretes, a korrupcióval gyanúsítottVictor Ponta miniszterelnök párttársaihoz intézett nyílt levelében jelentette be vasárnap, hogy visszalép a Szociáldemokrata Pártban (PSD) betöltött elnöki tisztségéből, amíg nem sikerül ártatlanságát bebizonyítania.Rovana Plumb, aki a PSD ideiglenes elnöke volt Victor Ponta törökországi gyógykezelése alatt, a román közszolglati rádiónak kijelentette, hogy a kormányfő döntése nyomán kialakult helyzetet a következő napokban elemzik, legyen az Állandó Politikai Büró vagy az Országos Végrehajtó Bizottság keretében. A PSD és a kormánykoalicióban levő ALDE több vezetője támogatja a kormányfő döntését és úgy vélik, hogy a kormányzást a jelenlegi összetételben kell folytatni, Victor Ponta miniszterelnökkel az élen. Ezzel szemben, az ellenzék a kormányfő lemondását kéri, azzal vádolva, hogy az ellene felhozott korrupció gyanuja ronthatja Románia imázsát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.13)

A luxemburgi EU-elnökség októberben javasolni fogja Románia csatlakozását a schengeni övezethez

A luxemburgi EU-elnökség októberben megpróbálja javasolni Románia csatlakozását a schengeni övezethez, nyilatkozta hétfőn Luxemburg bukaresti nagykövete, Christian Biever.”Noha, a Luxemburgi Nagyhercegség egy kis területű ország, az Európai Unió első alapitótagjai között szerepel, és természeténél fogva az európai integráció és a szabad mozgás hive”, hangsúlyozta a nagykövet, hozzáfűzve, hogy Schengen, amely egy kis település és nevéhez fűződik a személyek szabad mozgása, Luxemburgban található. „Luxemburg minden erőfeszitést megtesz, hogy előmozditsa Románia betagolódását e térségbe. Románia schengeni csatlakozását elvben a Bel-és Igazságügyi Tanács napirendjére tűzzük októberben és reméljük, hogy pozitiv eredményt érünk el”, mondotta Christian Biever nagykövet. Bogdan Aurescu külügyminiszter a maga részéről kijelentette, hogy úgy Románia, mint Görögország szempontjából az alapvető értékekre és szabadságjogokra épülő erős és stabil Európai Unió kiépitését szorgalmazza.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.13)

Rozalia Gănciulescu