Luxemburg va face toate eforturile pentru a se înregistra progrese în chestiunea aderării României la Spaţiul Schengen

Luxemburg a preluat, de la 1 iulie, de la Letonia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, într-o perioadă extrem de complicată pe plan european, marcată de criza datoriilor Greciei, dar şi de fenomenul migraţiei. Carmen Gavrilă relatează de la conferinţa de lansare a preşedinţiei luxemburgheze la Bucureşti.

Reporter: Luxemburg, un stat de mici dimensiuni, dar cu o considerabilă forţă financiară şi printre membrii fondatori ai Uniunii Europene este prin natura lui în favoarea integrării europene şi a libertăţii de mişcare, ca principiu de bază al Uniunii a spus ambasadorul Christian Biever, care a menţionat că satul Schengen, de la care vine numele spaţiului de liberă circulaţie, se află în Luxemburg.

Christian Biever: Luxemburg va face toate eforturile pentru a se înregistra progrese în chestiunea aderării României la Spaţiul Schengen. Vom discuta în special cu statele care au obiecţii în această privinţă. În principiu vom pune chestiunea aderării României pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne probabil în octombrie şi sperăm că vom avea un rezultat pozitiv pentru toţi partenerii.

Reporter: Ca stat mic, dar cu un sector financiar puternic, Luxemburg la şefia Uniunii, şi-a stabilit ca priorităţi măsuri mai bune de reglementare pentru atragerea de investiţii, reforma sistemului bancar european, aplicarea cât mai rapidă a planului de investiţii al Comisiei Europene, dar şi administrarea mai bună a fenomenului migraţiei, în strânsă relaţie cu asigurarea securităţii pentru Europa. Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că inclusiv legat de Grecia, România îşi doreşte o Uniune Europeană puternică şi stabilă, bazată pe valorile şi libertăţile fundamentale.

Bogdan Aurescu: România a exprimat în toată această perioadă speranţa că vor fi găsite de comun acord soluţii care sunt semne da pentru viitorul european al Greciei. Am considerat întotdeauna că forţa proiectului european rezidă în capacitatea de a găsi soluţii comune în situaţii de criză.

Reporter: Bogdan Aurescu a salutat acordul în privinţa Greciei, iar ambasadorului Luxemburgului a declarat că ţara sa, ca preşedinte al Uniunii Europene va face toate eforturile pentru ca Grecia să rămână în zona euro.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 iulie