Lideri din întreaga lume au salutat încheierea acordului de dezarmare nucleară a Iranului

Lideri din întreaga lume au salutat încheierea acordului de dezarmare nucleară a Iranului, negociat de marile puteri. La Washington se vorbeşte de o lume mai sigură, iar la Moscova, Londra şi Paris s-a spus că documentul va anunţa o schimbare semnificativă în relaţiile dintre Iran, vecinii săi şi comunitatea internaţională. La Teheran, sute de oameni au sărbătorit aseară, în stradă, finalizarea negocierilor. În schimb, Israelul şi Arabia Saudită, principalii aliaţi din regiune ai Statelor Unite au criticat înţelegerea. Preşedintele american Barack Obama a încercat să risipească reticenţele, exprimate inclusiv de membrii partidului republican. Potrivit corespondentului nostru la Washington, Doina Saiciuc, Congresul, dominat de republicani are la dispoziţie 60 de zile pentru a decide dacă blochează aplicarea acordului, împiedicându-l pe preşedinte să ridice sancţiunile impuse Iranului.
Barack Obama: Fiecare cale pentru a obţine arma nucleară este tăiată.
Reporter: A spus preşedintele Obama într-un mesaj adresat naţiunii şi comunităţii mondiale în care a anunţat încheierea acordului nuclear cu Iranul. Preşedintele american a prevenit că ar fi iresponsabil din partea Congresului să blocheze acordul, caz în care şi-ar folosi dreptul de veto.
Barack Obama: Acest acord nu este construit pe încredere, este construit pe verificare. Inspectorii vor avea acces 24 de ore din 24 la instalaţiile nucleare cheie ale Iranului. Astfel ne vom asigura că Iranul nu va transfera materiale nucleare de la instalaţiile cunoscute la instalaţiile pe care le ascunde.
Reporter: Preşedintele Obama a mizat un imens capital politic, mergând pe calea negocierilor diplomatice cu Iranul, ceea ce a tensionat relaţiile cu Israelul şi i-a înfuriat pe unii membri ai Congresului, care insistă că Iranul nu poate fi crezut.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iulie