Parlamentul Greciei dezbate noile măsuri de austeritate cerute pentru acordarea celui de-al treilea ajutor de salvare financiară

Parlamentul Greciei dezbate, astăzi, noile măsuri de austeritate cerute de ţările euro pentru acordarea celui de-al treilea ajutor de salvare financiară. Premierul Alexis Tsipras a apărut la televiziunea publică pentru a-i convinge pe contestatari, inclusiv pe cei din propriul partid, că măsurile trebuie aprobate pentru a salva ţara de la dezastru. Este, însă, de aşteptat ca zeci de parlamentari ai formaţiunii Syriza, de guvernământ, să respingă planul, iar premierul să fie nevoit să se sprijine din nou pe votul partidelor proeuropene din opoziţie. Pe timpul dezbaterilor parlamentare a fost convocat un miting anti-austeritate, iar funcţionarii greci sunt astăzi în grevă, pentru prima oară de la venirea la putere a stângii radicale.
Corespondentul RRAţă de la Atena  – Reporter: Monica Chihaia – Agenda zilei cuprinde, în principal, analizarea în comisiile de specialitate, dezbaterea în plenul Parlamentului şi votarea proiectului de legi vizând măsurile convenite în cadrul acordului încheiat, luni, cu liderii Zonei Euro. Se apreciază că pachetul va fi votat cel târziu până la orele 21:00, pentru ca rezultatul să poată fi transmis la timp. Reamintim că termenul a fost stabilit pentru astăzi, iar proiectul de lege a fost prezentat legislativului cu caracter de urgenţă. Între timp, federaţia sindicatelor din sectorul public organizează o grevă de 24 de ore şi mitinguri de protest în toată ţara, îndreptate împotriva măsurilor pe care guvernul şi le-a asumat. În contextul creşterii nemulţumirilor în rândul populaţiei, dar şi al propriei formaţiuni politice, premierul Alexis Tsipras a explicat, în cadrul unui interviu acordat ieri seară televiziunii publice: „Acordul este un rău necesar”. Oficialul elen a pus capăt scenariilor referitoare la posibile alegeri anticipate, declarând că nu are niciun motiv să ia o asemenea decizie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 iulie