România va finaliza cu succes programul de asistenţă financiară cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional

România va finaliza programul de asistenţă financiară cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional până la sfârşitul lunii septembrie, când acesta expiră –  a declarat, la Bruxelles, ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. El a participat la reuniunea miniştrilor de finanţe ai celor 28 de state membre, întâlnire la care s-au exprimat îngrijorările Comisiei Europene privind efectele pe care relaxarea fiscală de la Bucureşti le poate avea asupra deficitului bugetar.
Reporter: Miniştrii de finanţe ai Uniunii Europene au avut pe ordinea de zi programul de asistenţă financiară acordat României şi care expiră în septembrie fără să fie continuat – precizează un comunicat făcut public la sfârşitul reuniunii. Actualul acord continuă şi a avut drept scop să sprijine România în vedere consolidării stabilităţii macroeconomice, fiscale şi financiare. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a spus că reprezentanţii Comsiei sunt îngrijoraţi în legătură cu programul privind balanţa de plăţi şi a recomandat autorităţilor române să folosească eficient timpul rămas până în septembrie, pentru a adopta reformele necesare. El s-a referit şi la implementarea politicilor fiscale adoptate la Bucureşti.
Valdis Dombrovskis: Din păcate, acum trebuie spus că, referitor la evoluţiile fiscale, vedem o deviere clară în privinţa planurilor Guvernului Român, legată, de exemplu, de reducerea taxei pe valoare adăugată, cu cinci puncte, până la 19%.
Reporter: Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că România a anunţat că îşi va îndeplini toate angajamentele cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.
Eugen Teodorovici: Acordul nu se supendă cu România, rămâne aşa cum este el astăzi şi, în speranţa că până la finalul lunii septembrie să putem arăta Comisiei Europene că cea mai mare parte dintre angajamentele asumate vor fi şi îndeplinite.
Reporter: Ministrul Eugen Teodorovici a mai spus că decizia de a aplica relaxarea fiscală a fost făcută pentru a micşora decalajul financiar între România şi alte state pentru ca ţara noastră să ajungă anul viitor la o creştere economică de 4%.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -15 iulie