Românii au rezervat călătorii în principal către Londra, Atena și Istanbul, plătind 150€ – 900€ pe biletele de avion pentru vacanță

Numărul rezervărilor pentru vacanțe în perioada iunie-august, realizate prin intermediul unei cunoscute platforme de turism online internaţionale, au crescut anul acesta, iar românii au căutat mai ales zboruri către Londra, Barcelona și Madrid și au cumpărat bilete pentru a ajunge în capitala britanică, la Atena sau Istanbul.
Anul acesta, românii au căutat opțiuni de călătorie către Barcelona, Londra și Madrid și au rezervat vacanțe la Londra, Atena și Istanbul
Potrivit datelor Tripsta, atunci când vine vorba de destinațiile internaționale cele mai căutate de către românii dornici de vacanță, Barcelona, Londra și Madrid au primit cea mai mare atenție, însă interesul călătorilor a fost atras și de Istanbul, Viena, Atena, Amsterdam, Paris, Roma și Larnaca. Pe plan national, destinațiile cele mai căutate de către călători au fost București, Timișoara și Cluj, urmate de Iași, Constanța, Bacău, Baia Mare, Sibiu, Suceava și Oradea.
Românii au efectuat căutări spre diverse destinații însă, atunci când a venit momentul deciziei pentru vacanța de vară a anului curent, zborurile achiziționate au fost către Londra, Atena și Istanbul, dar și spre Praga, Amsterdam, Berlin, Paris, Copenhaga, Bruxelles și Barcelona. Anul trecut, destinațiile de top pentru vacanța de vară au fost dominate de Atena, Londra și Viena, urmate de Istanbul, Paris, Copenhaga, Amsterdam, Roma, Barcelona și Lisabona.

Între 150€ și 900€ – prețul plătit de români pe biletele de avion pentru vacanța de vară 2015

Călătorii români au plătit între 150€ – 900€ pentru zborurile din vacanța de vară 2015. Cel mai ieftin zbor, anul acesta, a fost către Istanbul (153€), în timp ce opțiunea cea mai ieftină a anului trecut a fost Atena (237€). Barcelona (899€) a fost anul acesta zborul cel mai scump achiziționat de către români, înlocuind Amsterdamul, care a fost cea mai scumpă destinație de vacanță a anului trecut (975€).
Deși românii achiziționează pentru călătoriile uzuale bilete de avion ieftine, situația diferă când vine vorba de vacanța de vară, moment în care mulți dintre călători prefer să achiziționeze bilete de avion cu prețuri medii sau mari.
În 2015, din numărul total al românilor care au achiziționat bilete de avion pentru vacanța de vară, 42% au optat pentru zboruri scumpe, cu 9% mai puțini decât anul trecut, 31% au achiziționat zboruri la prețuri medii (33% în 2014) și 27% au ales bilete de avion ieftine (+11%, de la 16% în 2014). Deși biletele de avion scumpe și medii sunt în continuare cele mai achiziționate pentru vacanța de vară a anului curent, creșterea achizițiilor de zboruri ieftine (de 11% de la un an la altul) este un semnal al modificării comportamentului turiștilor.
Anul trecut, românii și-au cumpărat biletele de avion cu 33 de zile înainte de a pleca în vacanța de vară; în 2015, planificarea s-a făcut cu câteva zile mai devreme (cu 37 de zile înainte de plecare).
Pentru a pleca în vacanța de vară, zilele preferate au fost în special joi, vineri și week-endurile, în special în luna iunie (primul week-end din iunie, a doua vineri a lunii, a treia săptămână și ultima zi de joi a lunii).
Femeilor le place să călătorească mai mult decât bărbaților, tendință a anului trecut care se menține și în 2015, femeile turist reprezentând în ambii ani mai mult de jumătate din totalul călătorilor.
În funcție de vrstă, proporțiile se mențin similare în 2014 și 2015 atunci când vine vorba de persoanele care călătoresc cel mai mult. Anul acesta, adulții cu vârste de 25-35 de ani reprezintă aproximativ o treime din totalul numărului de călători (31%), urmați de persoanele cu vârste de 35-45 de ani (21%), de segmentul 45-55 de ani (13%), de tinerii adulți cu vârste de 18-25 de ani (13%) și de copii și adolescenți (11%). Persoanele cu vârste între 55 și 95 de ani reprezintă 11% din totalul călătorilor, se mai arată in analiza Tripsta.

RADOR – 15 iulie 2015