Disciplina fiscală şi stabilitatea financiară trebuie să devină o stare de normalitate, susţine guvernatorul BNR

Disciplina fiscală şi stabilitatea financiară trebuie să devină o stare de normalitate, susţine guvernatorul Băncii Naţionale. Mugur Isărescu apreciază că aplicarea de măsuri temporare în detrimentul dezvoltării pe termen lung ar fi o eroare, iar misiunea politicilor economice viitoare este să păstreze echilibrele macro-economice, restabilite cu greu după apariţia crizei.

Mugur Isărescu: Efortul susţinut de consolidare fiscală a condus nu doar la eliminarea deficitului excesiv, ci şi la atingerea obiectivului pe termen mediu, de deficit structural la 1% la sfârşitul anului trecut. În acelaşi timp, producţia a revenit la nivelul din 2008, creşterea economică fiind acum nu doar robustă, ci şi sustenabilă.

Reporter: Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a punctat faptul că dezvoltarea ţării trebuie să se bazeze pe responsabilitate şi sustenabilitate. El a adăugat că nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătăţi de măsură, mai ales când acestea atentează la aspiraţiile noastre de libertate şi prosperitate pe termen lung şi a dat exemplul noului Cod Fiscal pe care îl analizează pentru a decide dacă îl va promulga sau nu.

Klaus Iohannis: Cred că nu ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică.

Realizator: Premierul Victor Ponta a spus că nu se aştepta ca preşedintele Klaus Iohannis să critice Codul Fiscal, având în vedere că a fost discutat timp de un an de zile şi că documentul a fost adoptat de majoritatea parlamentarilor, inclusiv de către liberali.

Victor Ponta: Codul ăsta Fiscal a fost votat în unanimitate după dezbateri în parlament. Acum, eu bănuiesc că toţi specialiştii de la finanţe ştiu ce au făcut şi sunt convins că avem mare nevoie de acest Cod Fiscal ca să păstrăm creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi să reducem decalajul între România şi celelalte ţări europene.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 iulie