Ministrul finanţelor, despre motivele invocate de către preşedinte pentru retrimiterea Codului Fiscal în parlament

Motivele invocate de către preşedintele Klaus Iohannis pentru retrimiterea Codului Fiscal în parlament nu sunt justificate, spune ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici. El a precizat că guvernul doreşte ca măsurile fiscale să poată fi aplicate de la începutul anului viitor, iar pentru asta are la dispoziţie două opţiuni: convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului sau adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Eugen Teodorovici atrage atenţia că decizia de astăzi a preşedintelui întârzie pregătirea bugetului de stat pentru 2016 şi creează confuzie în mediul de afaceri.

Eugen Teodorovici: Economia care, ştiţi foarte bine, aşteaptă acest Cod Fiscal de foarte mult timp, este într-o situaţie oarecum neclară, pentru că sunt convins că sunt foarte multe companii care-şi pun întrebarea vizavi de modul în care acestea îşi pot gândi sau nu planul de afaceri începând cu 2016. Şi nu în ultimul rând, a creat o breşă în ceea ce înseamnă poziţia României în relaţia cu cei de la Comisia Europeană. România poate se afla astăzi în cea mai bună situaţie a sa după foarte mulţi ani de zile, arătând foarte clar un consens politic în ceea ce priveşte un plan de refomă în economie. Ştim foarte bine, atât guvernul, cât şi parlamentul în unanimitate aproape a votat Codul Fiscal, iar cu o decizie în acelaşi sens din partea preşedintelui am fi avut o poziţie fermă în ceea ce priveşte convingerea României pe drumul său de creştere economică.

Realizator: Şi premierul Victor Ponta a criticat decizia preşedintelui Iohannis, pe care o consideră „cea mai proastă veste posibilă” pentru români. El a afirmat, într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, că ar putea exista doar două explicaţii, fie este o decizie pur politică de blocare a activităţii economice a guvernului şi a ţării, indiferent de efectele asupra românilor, fie este o decizie luată în afara României şi împotriva intereselor ei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 iulie