LukOil nu a primit răspuns de la Uniunea Europeană la memoriul referitor la sechestrarea proprietăţilor din România Anterior, compania a invitat Comisia Europeană să participe la o anchetă transparentă cu privire la acuzațiile de evaziune fiscală

LukOil nu a primit încă un răspuns din partea Uniunii Europene la apelul referitor la sechestrarea proprietăţilor din România, le-a spus jurnaliştilor Vaghit Alekperov, şeful companiei petroliere. Fiind întrebat dacă a primit vreun răspuns de la Uniunea Europeană, Alekperov a spus: „Nu, deocamdată se analizează apelul nostru. Sper că vom reglementa această problemă.
LukOil respinge acuzaţiile procurorilor din România şi mizează pe o cercetare obiectivă. După cum a anunţat anterior Agenţia TASS, LukOil a invitat Comisia Europeană să participe la o cercetare transparentă a acuzaţiilor de evaziune fiscală și spălare de bani contra companiei din România. În același timp, compania a declarat anterior că a primit în România mai multe propuneri pentru vânzarea bunurilor sechestrate, dar LukOil nu are de gând să vândă nimic.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Ploieşti a adus acuzații la începutul lunii iulie împotriva Petrotel-Lukoil, o filială a companiei din Rusia, pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Compania LukOil respinge categoric aceste acuzaţii, precizând că Petrotel-Lukoil asigură aproximativ 1000 de locuri de muncă în regiune. În ultimii nouă ani, s-au investit pentru modernizarea rafinăriei 540 de milioane de dolari.
Presa din România anunţa pe 8 iulie sechestrarea proprietăţilor filialei LukOil din România, în cadrul anchetei efectuate pe marginea activităţii depuse de companie. De asemenea, s-a remarcat că în cadrul acestui dosar, pentru provocarea unor daune de aproximativ 2 miliarde de dolari, se cercetează şi activitatea a cinci colaboratori ai companiei SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, printre care se află şi doi cetăţeni ruşi.
LukOil intenţionează să participe la noi licitaţii în Mexic pentru exploatarea unor zăcăminte de petrol, a afirmat şeful companiei. „Nu, vom continua să participăm. Noi purtăm negocieri cu Guvernul Mexicului, pentru că despre acele proiecte care ni s-au prezentat, specialiştii noştri au spus că sunt de viitor„, a răspuns Alekperov la întrebarea dacă LukOil va renunţa să mai participe la licitaţiile din Mexic. Alekperov şi-a exprimat speranţa că runda a doua şi a treia de licitaţii vor fi mai atractive pentru companie. „Vom participa intens la aceste licitaţii, adică la acele proiecte pe care le considerăm profitabile pentru noi„, a spus directorul companiei. După cum a anunţat TASS anterior, LukOil va lua parte la licitaţiile pentru dezvoltarea câmpurilor petroliofere din Golful Campeche din Mexic, licitaţii ce vor avea loc în a doua jumătate a anului 2015. Se propun spre licitare 14 blocuri de foraj la mică adâncime pe platoul continental. Licitaţiile au fost programate să aibă loc în perioada februarie – octombrie 2015. În ianuarie, Alekperov a declarat că LukOil speră să pătrundă la proiectele offshore din Golful Mexic. Atunci, LukOil a semnat un acord de cooperare cu Pemex, compania mexicană de stat pentru petrol, gaze şi petrochimie. În septembrie 2014, s-a anunţat că LukOil este interesată să investească în producţia de energie electrică din Mexic.

http://tass.ru  – 20 iulie