2015. július 21

Klaus Iohannis államfő több jogszabályt hirdetett ki

Klaus Iohannis kedden egész sor jogszabályt hirdetett ki, melyek között a Biztositási Garancialapra utaló törvényt és a szerzői jogra vonatkozó törvény módositását, valamint a parlamenti tagok köztisztviselői jogállását módositó törvényt és a diplomáciai testület szolgálati nyugdijban való részesitését előirányzó jogszabályt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.21)

Liviu Dragnea hivatalosan bejelentette: megpályázza a PSD ideiglenes elnöki tisztségét

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai koordinátora hivatalosan bejelentette, megpályázza a párt ideiglenes elnöki tisztségét. Mint hozzáfűzte, a PSD megyei szervezete többségének, mi több Victor Ponta kormányfő támogatására alapozik. Dragnea szerint „meg kell találni a megfelelő pillanatot a kongresszus megszervezésére, amelyen megválasztjuk a párt új elnökét”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.21)

A ROMATSA általános sztrájkot robbant ki, ha a szállitásügyi miniszter nem meneszti a légiforgalom-irányító szolgálat vezetőségét

A romániai légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) szakszervezeti tagjai általános sztrájkot robbantanak ki, ha a szállitásügyi miniszter nem meneszti a légiforgalom-irányító szolgálat vezetőségét, közölte kedden Gabriel Tudorache szakszervezeti vezető a munkáltató és a szakszervezet között beütemezett tárgyalások újabb fordulójának megkezdése előtt.Gabriel Tudorache leszögezte, hogy az általános sztrájk nemcsak az európai járatokat fogja majd érinteni és a ROMATSA demilitarizálását, illetve az illegálisan funkcióba jutott három vezérigazgató menesztését követelte. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -07.21)

A román közszolgálati televizió újabb intézkedéseket hozott a felhalmozódott adósságának csökkentésére

A román közszolgálati televizió (TVR) igazgató tanácsa által elfogadott intézkedések között szerepel a TVR Newst hircsatorna augusztus 1-tól való bezárása és a vezetőségi funkciók számának csökkentése különböző részlegek összevonása révén.A TVR vezetősége által bejelentett intézkedések a kiadások azonnali leszoritását eredményezik ugyan, de a köztelevizió közleményében nem jegyzi meg a megtakaritás nagyságrendjét. A TVR vezetősége azt követően hozta meg a kiadáscsökkentő intézkedést, hogy az adóhatóság (ANAF) hétfőn zárolta a köztelevizió számláit az állammal szemben 2015 óta felhalmozott adóssága miatt, amely csaknem félmillió lejre rúg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.21) .

A külföldi befektetők tanácsa támogatja az áfacsökkentést előírányzó adótörvény-tervezetet

A romániai külföldi befektetők támogatják, egyebek mellett, az áfacsökkentést is előírányzó adótörvény-tervezetet, amely véleményük szerint hozzájárul Románia versenyképességének növeléséhez a térségben.A külföldi befektetők tanácsa keddi közleményében leszögezi, hogy a romániai befektetők üdvözlik az adócsökkentő intézkedéseket, de ugyanakkor hasonló mértékben tartják fontosnak, hogy ezek fenntarthatóak legyenek, mert számukra lényeges a stabilitás, a kiszámíthatóság és az adózási rendszer átláthatósága.A külföldi befektetők szerint a parlament által elfogadott változat számos olyan intézkedést tartalmaz, amely előrelépést jelent a román adózási rendszer korszerűsítése szempontjából. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.21)

Rozalia Ganciulescu