Sfaturi pentru vremea caniculară

Aproape toată România se va confrunta mâine şi poimâine cu încă două zile de caniculă. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, o nouă atenţionare cod galben de caniculă, valabilă în intervalul 22-23 iulie, în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti. În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi local în Transilvania şi Moldova, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Pe cât posibil, la orele prânzului, evitaţi să staţi la soare şi să vă deshidrataţi, purtaţi haine deschise la culoare şi acoperiţi-vă capul. Aerul condiţionat ne poate ajuta să trecem mai uşor peste zilele foarte călduroase, dar atenţie, nu trebuie să abuzăm de el. Adriana Turea şi sfatul medicului în acest caz:
Reporter: Cei care se aşează direct în jetul rece al aerului condiţionat pot face rinite alergice, faringite sau otite. Medicul Sandra Alexiu ne sfătuieşte atunci când folosim aerul condiţionat să avem grijă ca diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior să nu fie mai mare de 5-6 grade Celsius.
Sandra Alexiu: Impactul diferenţei bruşte de temperatură este foarte serios asupra sănătăţii, chiar şi pentru cei care nu au aparent anumite boli cronice. De aceea în momentul în care ne hotărâm să ieşim, ar trebui ca diferenţa dintre interior şi exterior să nu fie mai mare de cinci grade, pentru că în felul ăsta ne putem adapta mai uşor la impactul brusc al temperaturii din exterior.
Reporter: Să ne pregătim organismul. În cazul în care nu facem acest lucru, ce ni se întâmplă?
Sandra Alexiu: Adaptarea rapidă la căldură nu este foarte bună şi pot apărea… pacienţii pot leşina. Sigur, poate să li se facă foarte rău şi poate nu imediat, când ies în stradă, însă adaptarea fiind dificilă, pot cădea pe stradă.
Reporter: Folosite cum trebuie, aparatele de aer condiţionat pot fi deschise chiar şi atunci când sunt copii în preajmă, dar aerul rece nu trebuie să bată pe ei, iar diferenţa dintre temperatura din casă şi cea de afară să fie de maximum şase grade.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iulie