Astăzi şi mâine cod galben de caniculă

Bucureştiul şi 29 de judeţe se află astăzi şi mâine sub cod galben de caniculă. În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi local în Transilvania şi Moldova, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 – 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic, de 80 de unităţi. Medicii ne recomandă ca în această perioadă, să evităm expunerea prelungită la soare, să consumăm fructe şi legume, dar şi multe lichide pentru a evita deshidratarea. Atunci când ieşim din casă, trebuie să purtăm haine de culoare deschisă – spune doctorul Alis Grasu, şefa Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov.
Alis Grasu: Sugarilor nu li se va face diversificarea alimentaţiei în aceste zile, nu li se vor introduce alimente noi, neconsumate până acum. Dacă plecăm la cumpărături, dacă plecăm în călătorie, nu vom lăsa copiii mici, persoanele care nu se pot deplasa şi care nu pot comunica şi nici animalele de companie închise în maşină, în intervalul în care ne facem cumpărăturile în supermarket.
Realizator: Aerul condiţionat ne poate ajuta să trecem mai uşor peste temperaturile de afară, dar nu trebuie să abuzăm de el – ne atrage atenţia medicul Sandra Alexiu.
Sandra Alexiu: Impactul diferenţei bruste de temperatură este foarte serios asupra sănătăţii, chiar şi pentru cei care nu au, aparent, anumite boli cronice. De aceea, în momentul în care ne hotărâm să ieşim ar trebui diferenţa dintre interior şi exterior să nu fie mai mare de 5 grade, pentru că în felul acesta ne putem adapta mai uşor la impactul brusc al temperaturii din exterior. Adaptarea rapidă la căldură nu este foarte bună şi pacienţii pot leşina.
Realizator: Declaraţiile au fost consemnate de reporterul RRA, Adriana Turea.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iulie