Baza de la Deveselu, ameninţare pentru Rusia – crede un fost şef al Statului Major al Forţelor de Rachete Strategice ruse

Rusia a afirmat, în mai multe rânduri, că nu mai este nevoie de un scut american antirachetă în Europa, după încheierea, săptămâna trecută, a acordului cu Iranul privind dosarul nuclear al acestei ţări. O declaraţie în acest sens a făcut chiar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Un fost şef al Statului Major al Forţelor de Rachete Strategice Ruse, generalul Viktor Iesin, vede în baza de la Deveselu, unde vor fi amplasate în ţara noastră elemente ale sistemului american, o ameninţare pentru forţele strategice ale Rusiei.

Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandru Beleavschi – Baza antirachetă de la Deveselu, ca parte a scutului global american antirachetă, va fi una din ţintele primordiale ale forţelor ruse de atac, în cazul în care Statele Unite vor ataca Rusia –  a declarat, ieri, la o conferinţă de presă, generalul Viktor Iesin, fostul şef al Statului Major al Forţelor de Rachete Strategice, în prezent consultant al comandantului acestor forţe. Potrivit generalului Iesin, scutul american antirachetă, inclusiv bazele sale din România şi Polonia, poate deveni în viitor o ameninţare pentru forţele nucleare strategice ruseşti, Rusia având astfel tot dreptul să folosească întregul arsenal de care dispune pentru a o neutraliza. În cazul unei agresiuni americane împotriva Rusiei, reacţia anticipată a Statului Major General rus va fi includerea bazei americane antirachetă din România pe lista obiectivelor ce urmează să fie distruse în primul rând – a subliniat generalul rus. Moscova a declarat în repetate rânduri că dispune de rachete capabile să depăşească orice sistem antirachetă, existent sau potenţial.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iulie