Gabriel Resources a intentat un proces României la un tribunal din Washington

Societatea canadiană Gabriel Resources, care intenţionează să deschidă o mină de aur la Roşia Montană, a intentat un proces împotriva României la Centrul internaţional pentru reglementarea disputelor de natură investiţională, cu sediul la Washington – a anunţat miercuri compania canadiană. Gabriel Resources solicită despăgubire statului român, deoarece consideră că România a împiedicat implementarea proiectului de investiţie de la Roşia Montană, încălcând astfel regulile procedurale şi că nu a plătit despăgubiri, în pofida faptului că – după cum spune firma canadiană – statul român a privat firma canadiană de investiţiile pe care le-a facut. Astfel, România a încălcat acordurile bilaterale internaţionale privind investiţiile şi a provocat pagube majore firmei canadiană.

Gabriel Resources încearcă de 15 ani prin societatea mixtă canadiano-română Roşia Montană Gold Corporation să obţină aprobarea pentru exploatarea din Munţii Apuseni a 330 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, prin aplicarea tehologiilor pe bază de cianuri. Această tehnologie a divizat opinia publică din România – Academia Română, Biserica Ortodoxă, bisericile maghiare istorice din Transilvania, mai multe ONG-uri şi Ungaria au protestat împotriva realizării acestui proiect de mare anvergură. Parlamentul român a respins anul trecut proiectul de lege privind realizarea acestei investiţii. Motiv pentru care Gabriel Resources s-a adresat, într-o scrisoare, şefului statului român şi guvernului de la Bucureşti, în care a pledat pentru urgentarea relansării negocierilor în vederea demarări proiectului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Gabriel Resources a solicitat autorităţilor române abilitate să participe la seria de consultări privind proiectul minier, iar în caz contrar va intenta un proces la un tribunal internaţional şi va solicita despăgubiri. Compania canadiană susţine că în lunile aprilie şi mai a trimis câte o cerere autorităţilor române, dar nu a primit nici un răspuns, astfel că s-a adresat tribunalului. Gabriel Resources a semnalat că dincolo de acest proces, manifestă disponibilitate pentru a discuta despre această investiţie cu autorităţile române.

MTI – 22 iulie