La Bacău, sistemul medical se confruntă cu plecări masive de personal

La Bacău, sistemul medical se confruntă cu plecări masive de personal, iar cel mai afectat este Spitalul Judeţean. Zeci de medici şi asistente îşi fac cerere de concediu pentru a putea pleca la clinici de peste hotare. Ce măsuri a luat conducerea acestei unităţi medicale pentru a stopa fenomenul, ne spune corespondentul Radio România Actualităţi, Gabriel Pop.

Reporter: Gabriel Pop – Anul trecut, 125 de cadre medicale i-au cerut documente de la Direcţia de Sănătate Publică Bacău pentru a merge să lucreze în alte ţări europene, iar în acest an, doar în primele şase luni, aproape 100 de medici şi asistenţi se pregătesc de plecare. Medicii rămaşi acasă îşi înţeleg colegiii plecaţi în străinătate. Ce părere aveţi despre colegiii dumneavoastră, care încearcă această experienţă?

-: Am vorbit cu colegi care sunt plecaţi în străinătate. Nu este uşoară, într-adevăr, acolo până ce a dat test la toate, sistemul din afară nu este uşor. /…/ din punct de vedere material sunt mai motivaţi afară.

Reporter: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău este cel mai afectat de acest exod. În aceste condiţii, Comitetul Director a luat o decizie prin care a încercat să reducă plecarea medicilor şi asistenţilor.

Aurel Creţu, şeful Servicului resurse umane, de la Spitalul Judeţean Bacău: S-a hotărât reducerea concediului fără plată, de la o durată de 36 de luni la o perioadă maximă de un an, tocmai în scopul descurajării salariaţilor spitalului, pentru a pleca pe alte tărârmuri. Acest lucru a dat deja roade şi numărul celor care doresc să apeleze la această formă de suspendare a contractului de muncă, pe o perioadă limitată, a scăzut.

Reporter: Este interesant de subliniat că în Spitalul Judeţean Bacău se află construit un impozant spital municipal care aşteaptă să fie dat în folosinţă de câţiva ani. Singurul lucru care îi lipseşte este personalul medical.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iulie